Donkervoort is één van de weinig overgebleven originele Nederlandse autofabrikanten. Hun S7 was de eerste Donkervoort die de fabriek verliet. Hij werd aangedreven voor een 1,6 liter-Ford-motor die 90 pk

Ontstaan van Donkervoort

De 72-jarige Joop Donkervoort richtte het bedrijf op in 1978 en bouwde het automerk op van scratch tot een wereldberoemd sportwagenmerk. In januari van 2021 werd het stokje doorgepaast aan zijn zoon, Denis, terwijl de oprichter wel actief blijft binnen het familiebedrijf.

In 1978 kocht hij het importeurschap van Caterham, een Britse producent van lichtgewicht sportauto’s, maar de Nederlands regelgeving stond niet toe dat deze auto’s op kenteken zouden komen. Ondanks divers pogingen wilde het maar niet lukken om de naam Donkervoort kregen ze niet op kenteken. De RDW nam Donkervoort pas ‘serieus’ nadat ze lieten zien dat ze een heuse autofabrikant zijn en eiste dat er een aanzienlijke hoeveelheid auto’s geleverd dienden te worden. Naar verluidt was de eis 25 exemplaren.

Donkervoort

Diverse aanpassingen en kostbare investeringen verder kregen ze typegoedkeuring en werden de auto’s in eerste instantie geleverd als bouwpakket geleverd. Totdat de Donkervoort S7 – Super Seven – als eerst op kenteken mocht.

Slechts vier Donkervoort S7’s staan op kenteken

“Voor zover wij kunnen nagaan in het RDW register – en we hebben hier een uitdraai van – zijn er slechts vier Donkervoort S7’s gekentekend”, vermeld autodealer Jurjens Automotive op de advertentie. Ook geven ze aan dat deze auto’ niet compleet origineel meer is en dat de origineel rode lak is overgespoten in de huidige, paarse kleur. Verder zijn de lange cycle wings vervangen voor de modernere versies en is er een RVS beschermplaat om de uitlaat geplaatst.

Hoewel ze naar eigen zeggen originaliteit koesteren, stond de dealer achter de upgrade van de originele 4-bak naar een 5-bak. Bovendien is de originele versnellingsbak los aanwezig. Het zou een van de eerste modellen zijn en is dus al ruim 40 jaar oud. Toch kan er vanwege het lichtgewicht van 500 kilo hard mee gereden, dankzij de 90 pk onder de kap.

“Dit is echt puur auto rijden.”

“Wij zijn de historie van deze auto zo goed als mogelijk na gegaan. Mochten er opmerking, weetjes of verbeteringen zijn door echte kenners dan vernemen we die graag.”, schrijft de autohandelaar op website. De autodealer uit Meppel biedt de historische, Nederlandse sportwagen met 54.100 kilometers op de teller aan voor € 34.900. Als bestuurder zal u, mede dankzij de opvallende kleur, aardig wat koppen laten draaien.

Donkervoort interieur Donkervoort S7 Donkervoort