In het programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ komen mensen langs om te kijken of antieke voorwerpen in hun bezit daadwerkelijk authentiek zijn en iets qua waarde vertegenwoordigen. Experts taxeren de meegebrachten goederen en kunnen een schatting maken van de waarde ervan. Op 5 januari bracht een vrouw een erfstuk mee in de vorm van een zogeheten getijdenboek.

Zeldzaam getijdenboek uit 1488 bij Tussen Kunst & Kitsch

Het historische boek is afkomstig uit de erfenis van de schoonvader van de vrouw die het naar de opnames meebracht. Haar schoonvader, een verzamelaar, had het getijdenboek, ook wel gebedenboek genoemd, op een veiling op de kop getikt. Een getijdenboek werd vroeger gebruikt in een klooster waarmee de nonnen duidelijk konden aflezen welk gebed er in welk uur moest worden afgelegd. Verder konden ze hierin ook de datum aflezen en stonden er miniatuurschilderingen in.

Het desbetreffende exemplaar van uit het programma stamt af uit 1488 en komt uit de St. Gomaruskerk in Enkhuizen. “Op dit familieportret staan Hendrik en Judith Rochussen afgebeeld. De baby bij moeder op schoot, is de bekende schilder Charles Rochussen. De betovergrootmoeder van de huidige eigenaar was het vijfde kind en staat niet op het schilderij. Het schilderij is niet gesigneerd. Maar expert Willem Jan Hoogsteder weet zeker dat het een Adriaan de Lelie is”, aldus de omschrijving van het getijdenboek.

Opmerkelijke ondervindingen tijdens Tussen Kunst & Kitsch’

De taxeur heeft het boek van gelovigen getaxteerd op een waarde van € 100.000. Daarmee komt het binnen op een gedeelde vijfde plek van hoogst getaxeerde objecten in de geschiedenis van het programma. Het tv-programma gaat al ruim vier decennia mee en het hoogste bedrag staat op naam van het schilderij ‘Het Kantwerkstertje’. Dat kunstwerk werd namelijk in 2011 getaxeerd op € 250.000.

Ondanks deze immense bedragen, worden er wel vaker waardevolle ontdekkingen gedaan. Eerder bleek een erfstuk een echte Mondriaan te zijn en werd getaxeerd op € 40.000. Maar ook een schilderij van Adriaan van Lelie werd op een waarde van € 100.000 euro geschat en ging er iemand met een voorouderbeeld uit Congo € 150.000 rijker naar huis.