Christie’s is na Sotheby’s het grootste veilinghuis ter wereld. Bij het van origine Britse bedrijf kunt u terecht voor allerlei kavels, van kunst tot huizen en horloges, maar binnenkort wordt er een speciale divisie geopend. Department X – Sneakers, Streetwear & Collectibles is in het leven geroepen om onder meer sneakers op het veilingblok te zetten. Hiermee willen ze ook meeprofiteren van de bloeiende markt voor verzamelbare sneakers.

Christie’s zet nieuwe afdeling op voor nieuwe generatie verzamelaars

Sneakers veilen is niet nieuw voor het veilinghuis, maar onder toezicht van Caitlin Donovan wordt het beste uit de wereld van muziek, mode, kunst en sportgeschiedenis beschikbaar gesteld aan een nieuwe en enthousiaste generatie verzamelaars. Belangstellenden kunnen het hele jaar door rekenen op online veilingen, live previews in New York en particuliere verkooptentoonstellingen.

“Met een vinger aan de pols van de populaire cultuur en de evolutie van wat tegenwoordig als luxe wordt gedefinieerd, zijn we trots om de lancering aan te kondigen van Department X – Sneakers , Streetwear & Verzamelobjecten” vertelt Donovan, Head of Handbags, Streetwear en Sneakers – Americas. “Met opwindende verkopen die verschillende genres van populaire cultuur en verzamelen zullen doorkruisen – muziek, mode en sportgeschiedenis – ben ik verheugd dat nieuwe en bestaande klanten van Christie’s deze reis met ons beginnen.”

Sneakers

Het aanbod zal dus niet alleen bestaan uit sneakers, maar ook uit verzamelobjecten van merken zoals Supreme, iconische streetwear items en andere kledingstukken. “Ons team zet zich in om uitstekende objecten te vinden.”

Duurst geveilde paar sneakers aller tijden

Verzamelaar zijn bereiden duizenden euro’s stuk te slaan op dat éne paar waar ze al járen naar op zoek zijn. Afgelopen tijd wordt dan ook record na record verbroken. Meestal gingen die bij de grootste concurrent, Sotheby’s, onder de hamer. In april 2021 verkocht veilinghuis Sotheby’s Kanye West’s Nike Air Yeezy 1 “Prototype” voor $ 1,8 miljoen, waarmee ze de duurste sneakers zijn die ooit op een veiling zijn afgehamerd. Eerder, op mei, veilden ze een ander paar Nikes, Nike Air Jordan 1’s, voor maar liefst $560.000, terwijl de opbrengst maximaal werd geschat op $ 150.000.

Ontwerpen van Kanye West bijten het spits af

Als onderdeel van de lancering van Department X zal Christie’s een tentoonstelling voor privé-verkoop houden met de titel “Ye Walks”, ter ere van twee paar sneakerontwerpen van Kanye West. De Nike Air Yeezy 1-prototype was de allereerste samenwerking tussen de artiest en Nike, terwijl de Nike Donda West Air Jordan VI is gemaakt ter nagedachtenis aan de moeder van Ye die in 2007 kwam te overlijden.