Al jaren staat Hongkong aan kop als het gaat om levens- en woonkosten. De verschillen tussen rijk en arm rijzen de pan uit. Terwijl de rijken hier floreren in villa’s in de bergen, moet het grote deel van de bevolking hun leven spenderen in erbarmelijke toestanden. Velen wonen zelfs in huizen ter grootte van hondenkooien – ook wel bekend als ‘coffin homes’.

Waarom is Hongkong zo duur?

In eerste instantie zou je denken dat het komt door schaarste van bouwgrond, maar dat is het probleem niet. Minder dan een kwart van alle grond in Hongkong is ontwikkeld en slechts 3.7% is wordt gebruik voor stedelijk leven.

Hongkong

Dit komt allemaal door het koloniale verleden. Het was ontworpen om een bedrijfsvriendelijk belastingparadijs te worden en dat zien we anno 2021 nog steeds terug. De overheid heeft het grote deel van de grond in hun macht en veilen stukken grond voor absurde bedragen aan succesvolle bedrijven en megarijken.

Al jaren de duurste

Azië domineerde afgelopen jaar de lijst van de duurste vastgoedmarkten ter wereld. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is Hongkong de duurste stad, met Singapore als tweede en Shanghai derde. Buiten vastgoed is eten hier ook het allerduurste ter wereld.

Dubbel zo duur als New York

Mensen in Hongkong betalen ongeveer de dubbele huur in vergelijking tot een stad als New York, dat als beschouwd wordt als één van de prijzigste ter wereld. Omgerekend moet iemand in Hongkong gemiddeld het volledige salaris van 20 jaar spenderen om een huis te kunnen veroorloven.

Per vierkante meter ben je in gemiddeld ruim €24.000 kwijt. Het duurste huis hier kost zelfs €681.000 per vierkante meter. Door deze bizarre cijfers moet het overgrote deel van de populatie huren. Momenteel vinden er kleine stabilisaties plaats dankzij verbeterde wet- en regelgeving en de pandemie, maar nog steeds is het voor vele inwoners een groot probleem.