Langs de A6 bij Almere staat een kasteel al sinds 2002 weg te rotten. Het kasteel was eind jaren ’90 een idee van een wethouder, Cees van Bemmel, die all out wilde gaan met torens, fonteinen, een slotgracht en een heus doolhof en het destijds omschreef als een ’trouwkasteeltje. Als een investering van 80 miljoen gulden (nu ongeveer € 36,3 miljoen)  zou de locatie moeten gaan dienen als trouwlocatie, restaurant en hotel.

Werkzaamheden van het kasteel in Almere stopten na twee jaar

Alleen zover kwam het nooit. In 2000 ging de bouw van start maar twee jaar later werd het project afgeblazen wegens financiële mankementen en sindsdien wordt er niets meer gedaan met het ontzaglijke plan. In 2006 werd het opgekocht door Gravin B.V. om er woningen te plaatsen, maar ook dat is nooit van de grond gekomen. Al jaren proberen Almeerders door middel van petities te zorgen dat het pand wordt afgebouwd, maar tevergeefs.

Pretpark WitchWorld

In 2015 deelde ondernemer Ton Theunis plannen om er een pretpark van te maken die enthousiast werden ontvangen. Ondanks dat er geen financiers voor werden gevonden om de ingecalculeerde € 90 miljoen aan kosten te kunnen dekken, geloofde de initiatiefnemer in 2020 nog heilig in het pretpark. “Als we met een concreet plan en concrete financiering komen: ik denk dat die mensen staan te klappen. En ik denk dat heel Almere dat zou doen.”

Rabobank neemt het terrein over

Inmiddels zijn de stenen overgenomen door de natuur, maar daar moet verandering in komen. Omroep Flevoland meldt namelijk dat het terrein, waar het kasteel op is gesitueerd, gekocht door BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, een onderdeel van de Rabobank. Welk bedrag daarmee is gemoeid, is niet bekend.

Plan om 850 woningen neer te plempen

De gebiedsontwikkelaar is van plan om daar samen met Van Rhijn Projectontwikkeling ongeveer 850 woningen op te plaatsen. Zowel in het kasteel als rondom. Echter kunnen ze nog niet beginnen, want eerst moet de gemeente toestemmingen geven om het bestemmingsplan te wijzigen. Indien dat niet lukt, wat mogelijk is aangezien de raad daar eerder tegenin ging, kan de Rabobank alsnog de koop afslaan.

Mocht de gemeente Almere ditmaal wél akkoord gaan met de wijziging, hoopt de ontwikkelaar snel aan de slag te gaan met het nieuwe project. “We hopen eind 2024 met de bouw te kunnen starten.”