De legendarische hoofdzanger van Queen, Freddie Mercury, reed vanaf 1979 tot aan zijn dood in 1991 rond in zijn zilveren Rolls-Royce. Het model, een Silver Shadow uit 1974, zal later dit jaar geveild worden door veilinghuis Sotheby’s. Wat de auto ook mag gaan opleveren, al het geld gaat richting de stichting Superhumans of Ukraine. Zij zamelen geld in om een nieuw ziekenhuis te bouwen in de Lviv, in het westen van het door oorlog geteisterde land.

1974 Rolls-Royce Silver Shadow van Queen-zanger Freddie Mercury

Mercury had volgens zijn voormalige assistent Peter Freestone nooit een echt rijbewijs en liet zich dus altijd rondrijden, maar had wel verschillende voertuigen, waaronder een Daimler en een Lincoln Town Car. Maar zijn Rolls-Royce was duidelijk zijn favoriete vervoermiddel. Hij kocht de Rolls-Royce Silver Shadow in 1979 en deze belandde na zijn overlijden in handen van zijn zus.

Freddie Mercury

In 2013 besloot zij de Rolls-Royce al te veilen, waar de hamer werd geslagen op een bedrag £ 74.600 (omgerekend € 86.193).  De koper was de Oekraïense beroemdheid Andriy Danylko, één van de deelnemers aan het Eurovisiesongfestival in 2007. Danylko heeft zelfs tot dusver nog niets bekendgemaakt over de veiling, maar spreekt vaak zich vaak uit voor het verzet van het land tegen de Russische invasie. Vandaar dat de opbrengst van auto ook naar een goed doel in zijn thuisland gaat.

De auto is gespoten in de kleur Silver Chalice en heeft een blauw interieur. De V8-aangedreven sedan heeft zo’n 100.380 kilometer gelopen en spendeerde de afgelopen jaren in een opslag. Daarom vertelt de veilingmeester dat een mechanische inspectie wel van pas kan komen: “Kopers dienen er rekening mee te houden dat deze auto voor een langere periode in de stalling heeft gestaan ​​en baat zou hebben bij een mechanische inspectie voordat ermee wordt gereden.”

Op 5 november van 2022 zal de auto opnieuw op het veilingblok verschijnen.