Elon Musk is de oprichter en mede-bedenker van onder meer PayPal, Tesla, SpaceX en StarLink. Daarnaast wordt hij ook gezien als de rijkste man ter wereld en is er iedere dag wel iets over hem te vinden in de media. Dat zijn een aantal dingen om trots over te mogen zijn, zou je denken. Zijn vader is het daar echter oneens over.

Elon Musk

Het privé-leven van Musk is zacht gezegd turbulent en ook binnen de familie speelt is er genoeg te doen. Zijn moeder Maye is een succesvol model en werd ooit uitgeroepen tot Miss Zuid-Afrika en heeft twee masterdiploma’s op zak. Zijn vader Errol is ingenieur, piloot en zeiler en nam zijn kinderen vaak mee op reis. De hoge verwachtingen die ze voor hun nageslacht hebben komen dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Elon had echter een slechte relatie met zijn vader, die hem naar eigen zeggen emotioneel misbruikte. In een interview deelde hij ooit: “Bijna elke misdaad die je maar kunt bedenken, heeft hij gedaan. Bijna elke vorm van kwaad dat je maar kunt bedenken, heeft hij gedaan.” En dat hij keihard is voor zijn kinderen, hij heeft namelijk nog een dochter en zoon, blijkt wel uit een radio-interview.

In een radio-interview met de Australische radio The Kyle en Jackie O Show werd de 76-jarige Errol Musk gevraagd of hij trots was op de prestaties van zijn zoon: “Je nageslacht (Elon, red) is een genie. Hij is zoveel geld waard en heeft zoveel dingen gecreëerd, dat kun je hem niet afnemen. Ben je trots?”, de 79-jarige vader antwoordde: “Nee. Weet je, we zijn een familie die al heel lang veel dingen doet, het is niet alsof we ineens iets gaan doen.”

Errol ging door met het bespreken van zijn zoon en vertelde dat Elon Musk “achter op schema” is, doelend op zijn verschillende bedrijven. Ook zou hij “niet zo gelukkig is als hij zou willen zijn”. “Hij is gefrustreerd door de vooruitgang en dat is begrijpelijk”, zei Errol. “Ik weet dat het gek klinkt, maar we hebben de neiging om als gezin zo te denken. Hij is nu 50 en ik beschouw hem nog steeds als een kleine jongen.”

Terugkomend op het interview, grapte Errol dat Elon hem als ‘proefkonijn’ in zijn ruimteschip zou sturen en dat hij denkt dat hij dat waarschijnlijk ook zou moeten doen. Inderdaad, het is allemaal vrij treurig.

Broer en zus van s’ werelds rijkste man

Errol maakte duidelijk dat zijn andere kinderen ook ‘interessante dingen’ van plan zijn. De 49-jarige Kimbal is een Zuid-Afrikaanse restaurateur, chef-kok, eigenaar van The Kitchen Restaurant Group en heeft volgens zakenblad Forbes een vermogen van $ 700 miljoen.

Ook de jongere zus van Elon Musk, Tosca (43), timmert aardig aan de weg in haar discipline. Ze studeerde film aan de University of British Columbia in Canada en regisseerde al enkele films. Haar komische webserie Tiki Bar TV piekte in 2005 in de hitlijst van iTunes, met dank aan Steve Jobs, en vorig jaar haalde ze miljoenen op voor een nieuwe streamingdienst voor romantische films, Passionflix. Het zijn bezige bijtjes, die Musk’s.