Momenteel leven we in een tijd waarin alles duurder is geworden. Denk maar aan de boodschappen, gasrekening of zelfs het openbaar vervoer. We proberen daarom om met zijn allen massaal te besparen. In dat kader schreven we al eerder over de huishoudelijke apparaten die het meeste energie slurpen. Maar er zijn nog meer tips om energie te besparen. Dit zijn ze.

1. Zet de verwarming lager of uit

Iets wat de meesten waarschijnlijk al doen: de verwarming bij wijlen lager of zelfs helemaal uitzetten. Daarnaast kan een slimme thermostaat bij elke radiator helpen, op die manier kunt u alleen de plekken in huis verwarmen waar u vaak komt. Dat scheelt onnodig energieverbruik.

Wat daarop aansluit is dat het handig is om bij verlating van het huis en ’s nachts de verwarming uit te zetten. Bij opvolging van deze tips kunt u al zo’n € 100 tot €170 per jaar besparen.

2. Gebruik stekkerdozen

Een belangrijke tip, vooral tegen de sluipverbuikers, is het gebruik van een stekkerdoos. Op deze manier kunt u één keer verschillende apparaten uitzetten, zonder dat dat één voor één te hoeven doen. Zo’n driekwart van de jaarlijkse kosten zijn te vermijden door de apparaten simpelweg uit te schakelen. Een andere goeie tip is het gebruik van een “master slave” stekkerdoos. Deze schakelt de apparaten automatisch aan en uit als deze niet of wel gebruikt worden. Dit kost u ongeveer € 25.

Brennenstuhl Secure-Tec Stekkerdoos 6-voudig met overspanningsbeveiliging en Main-Follow-functie (3 m kabel en schakelaar) antraciet

3. Verbruik zo min mogelijk warm water

U wordt misschien weleens gek van het bericht dat we korter en zo min mogelijk moeten douchen. Maar het helpt écht. Douchen zorgt voor 80% van het warmwaterverbruik in huis. Als u in plaats van negen minuten, vijf minuten per dag doucht bespaart dan zo’n € 60 per jaar.

Naast korter en minder douchen, helpt het ook om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Een normale douchekop laat zo’n negen liter water per minuut door, een waterbesparende douchekop zo’n zeven liter. Op jaarbasis toch een aanzienlijk verschil.

2. Maak gebruik van LED-verlichting

Ook iets waar heel makkelijk op te besparen is: de lichten. Al door het licht uit te doen bij het verlaten van een kamer kan veel energie worden bespaard.

Maar de gouden tip: vervang de gloeilamp door de LED-lamp. Met een LED-lamp kan zo’n 85% per jaar worden bespaard. Waar een gloeilamp zo’n 1000 branduren heeft, heeft een LED-lamp er zo’n 50.000. Ook het gebruiken van een spaarlamp of TL-licht. Alhoewel TL-licht een stuk minder gezellig is, is het erg bevordelijk voor de portemonnee en het milieu.

Hoewel de prijs van een LED-lamp iets hoger ligt, is dat verschil zo terugverdiend met de energiebesparing.

white bulb

1. Let op het “A+++ label”

De laatste tip is om bij het aanschaffen van nieuwe apparaten te letten of deze het zogenoemde “A+++ label” hebben. Dit label is het meest groen van kleur, en dus ook het meest energiezuinig. De zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige apparaten maar dat verbruik verdient u terug met het besparen van energie.

Energielabel A