Uit statistieken van Statiska, een Duits bedrijf gespecialiseerd in markt- en consumentendata, blijkt dat China bovenaan de lijst met de meeste miljardairs staat met 1.133 personen, gevolgd door de Verenigde State met 716 miljardairs en India met 215 miljardairs. Op zich geen verassing, aangezien het land van Xi Jinping de meest inwoners ter wereld telt: maar liefst 1.452 miljard op basis van de laatste gegevens van de Verenigde Naties.

Wang Jianlin, ooit allerrijkste rijkste persoon in China

Dat was echter niet altijd het geval. Eén van de allereerste miljardairs van het land was zakenman Wang Jianlin, oprichter van het in Beijing gevestigde Wanda Group, een Chinees multinationaal conglomeraat en projectontwikkelaar met meer dan 260 eigendommen in China.

Maar niet alleen dat. Bloomberg omschreef hem in 2013 als de rijkste persoon in China en schatte zijn vermogen op $ 14,2 miljard. Nog altijd behoort hij tot de meest welvarende mensen in het land: Forbes schatte zijn vermogen in 2020 op $ 14,4 miljard. “Gezien mijn persoonlijkheid en hoe het bedrijf mijn plannen heeft uitgevoerd, denk ik dat we de nummer 1 in de wereld zullen zijn op het gebied van onroerend goed, entertainment, toerisme en sport”, vertelde hij in 2016 aan CNNMoney.

De miljardair studeerde aan Winchester College en University College London in het VK en is verder een fervent kunstverzamelaar, die ook graag karaoke zingt. Hij zou het dus goed moeten vinden met de Chinese Alibaba-oprichter en mede-miljardair Jack Ma, die tijdens het 20-jarig jubileumfeest van Alibaba optrad als een soort geïmproviseerde rockster.

Naast het uitgeven van kunst, kocht de 67-jarige auteur in 2015 15a Kensington Palace Gardens, Londen, voor $ 80 miljoen, en hij kocht in 2015 een belang van 20% in de Spaanse voetbalclub Atletico Madrid om het vervolgens twee jaar later weer te verkopen. Deze beslissing om te desinvesteren maakte volgens hem “deel uit van de wereldwijde strategie van Dalian Wanda Group.” Ook is hij een filantroop die in 2011 maar liefst $197 miljoen schonk aan goede doelen.

Resort afgehuurd om verjaardag van zeeleeuw te vieren

Zijn zoon, Wang Sicong, is met een gouden lepel in de mond grootgebracht en houdt er een opmerkelijke levensstijl op na. Hij is één van de grootste influencers op het platform Weibo, China’s antwoord op Twitter, met 40 miljoen volgers, en is betrokken bij een aantal controverses. Zo heeft hij het corona-beleid van Beijing bekritiseerd en laat zich regelmatig negatief uit over entertainmentsterren.

Dat miljardairs exotische dieren, veelal tijgers, hebben is niets nieuws, maar deze miljardairszoon is de eigenaar van een zeeleeuw. We weten niet wat hij voor Dierendag heeft gedaan, maar in 2015 werd de verjaardag van het zeeroofdier gevierd met een uitbundig verjaardagsfeestje. Alleen de locatie is al spraakmakend. Ocean Spring Hotel-resort, gelegen aan de kust van Qingdao, werd gekozen als feestlocatie en werd in z’n geheel afgehuurd, inclusief het zwembad.

Daarnaast werd een privékok ingehuurd om speciale vismaaltijden samen te stellen die de zoon vervolgens aan het dier voedde bij het zwembad. Het hotel onthult niet veel over de eigenaar, maar zegt alleen dat de zoon van de miljardair heeft betaald voor zijn verblijf. De 30-jarige eigenaar van de volwassen zeeleeuweigenaar heeft kosten noch moeite gespaard om het dier de dag van zijn leven te bezorgen.

Hoewel het overkomt als iets uit een film, stuit het fuifje toch tegen de borst van dierenactivisten. PETA Foundation-directeur Mimi Bekhechi zei namelijk: “Zeeleeuwen zijn geen feestartikelen, speelkameraadjes of zwembadspeelgoed – het zijn gevoelige levende wezens die in het wild thuishoren, waar ze de vrijheid hebben om lange afstanden te zwemmen, in de zon te luieren, op voedsel te jagen en hun gezin grootbrengen, niet in het zwembad van een miljonair in de achtertuin.”

Zie hier de beelden van het merkwaardige en besloten feest.