Tegenwoordig worden zakenvrouwen gevierd en bewonderd, zoals het hoort. Zo worden onderneemsters als Nicolette van Dam (televisiepresentatrice en oprichter van Brasserie Van Dam), Sharon Hilgers (oprichter My Jewellery) en Nikkie Plessen (presentatrice, model en oprichter NIKKIE) hedendaags breed uitgemeten in de media.

Een naam die minder vaak valt, is die van Kristel Groenenboom. Onterecht, want zij was maandagavond 7 november de grote winnaar van de Zakenvrouw van het Jaar-verkiezing, dat in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum werd gehouden.

Jongste winnaar Zakenvrouw van het Jaar-verkiezing ooit

Deze prijs, ook wel de Prix Veuve Clicquot genoemd, wordt al 40 jaar uitgereikt, maar Groenenboom is de alleerjongste die ‘m in ontvangst mocht nemen. Ondanks dat Groenenboom pas 36 jaar op deze aarde is, zwaait ze al ruim 10 jaar met de scepter bij Groenenboom Container Service, gesitueerd op industrieterrein Weststad in de gemeente Oosterhout.

In media werd ze reeds omschreven als de ‘containerkoningin’. Dat klinkt misschien wat oneerbiedig, maar dat is alles behalve zo bedoeld. Het familiebedrijf werd opgericht door haar vader, Cornelis Groenenboom, en werd in 2009 overgenomen door de indertijd pas 23-jarige Kristel. Niet alleen is haar leeftijd opmerkelijk. De Zakenvrouw van het Jaar 2022 is ook de enige topvrouw met een lasdiploma.

Kristel Groenenboom laat haar bedrijf zien aan minister Sigrid Kaag (2020)

Containers als (privé)zwembad

Het familiebedrijf houdt zich bezig met zowel de ontwerpen als de productie van gespecialiseerde containers en levert onder andere aan internationale transportbedrijven, maar ook aan het ministerie van Defensie. Tijdens de coronacris bleek dat containers ook uitstekend kunnen dienen als (privé)zwembad. Zo kan men zwembadcontainers bij haar bedrijf bestelen die al zijn uitgerust met een complete filterinstallatie, een trappetje en een dekzeil. Ook worden deze verhuurt aan bijvoorbeeld festivalorganisaties.

De prijs werd uitgereikt door Micky Adriaansens (minister van Economische Zaken) en de jury van Prix Veuve Clicquot bestaat onder meer uit  oud-minister Annemarie Jorritsma. Zij bewondert Groenenboom’s inzet om vrouwen aan te moedigen om toch in de technische sector bij te dragen. “Ik ben heel blij met deze prijs, het is de belangrijkste prijs die je als vrouwelijke ondernemer kan winnen”, reageert ze triomfantelijk.

Groenenboom wil stereotypes doorbreken

“Mannen in de zorg, vrouwen in de techniek: als we allemaal wat minder in stereotypes zouden denken, zou dat volgens mij niet alleen goed zijn voor het personeelstekort, maar ook voor het plezier op de werkvloer”, zegt ze.”Ik probeer meiden te laten zien hoe leuk technisch werk is: het doet een beroep op je creativiteit, je werkt de hele dag samen met andere mensen en je ziet direct resultaat van je werk.”

Haar missie blijkt al stapsgewijs te slagen, want uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat er steeds meer vrouwelijke ondernemers bijkomen. In 2020 waren van alle Nederlanders onderneemsters slechts 35% vrouw en van alle exporterende ondernemers zakt dat naar slechts 13%. In datzelfde jaar bracht minister Sigrid Kaag een bezoek aan de ‘containerfabriek’ en sprak ze samen met Groenenboom over vrouwelijke ondernemers – met name in de techniek.