Als omstreden aanvoerder van de inmiddels beruchte en veelbesproken mondkapjesdeal moet Sywert van Lienden zich verdedigen en verantwoorden in allerlei rechtszaken. Ook publiekelijk is hij aan de schandpaal genageld en is zijn BMW Z4 in beslag genomen en inmiddels verkocht door Domeinen Roerende Zaken, waar in beslag genomen voer- en vaartuigen worden geveild.

Sywert van Lienden kocht de BMW Z4 van het geld uit de mondkapjesdeal

Voor zover bekend is verdienden Van Lienden en zijn compagnons € 9 miljoen aan de deal. Het drietal bleef zich herhaaldelijk wassen in onschuld, maar nadat er een aantal geluidsopnamen van Van Lienden uitlekten, konden ze er niet meer onderuit. In een van de opnames is te horen hoe Van Lienden verklaard “gillend rijk” te willen worden met de deal.

Sywert van Lienden

Die missie is voltooid, maar het weegt niet op tegen de kritiek die hij heeft ontvangen. Daarnaast is het nog maar de vraag of hij zijn aandeel blijft houden, want er is al beslag gelegd op de rekeningen van het trio en ook hun woningen en auto’s zijn onder curatele gesteld, waaronder dus ook de befaamde BMW Z4 cabrio van Van Lienden, door de FIOD.

Van Lienden kocht zijn grijze BMW Z4 M40I Cabrio eind 2020 voor een bedrag van € 85.000. Gekocht met het geld dat hij van de mondkapjesdeal verdiende. Uiteraard is hij niet erg blij dat hij zijn voertuig is verloren en dat laat hij duidelijk merken in een reeks cynische Tweets. “Sorry voor de krassen met een sleutelbos door een rancuneuze overbuurman,” twitterde hij. Ook wenst hij de nieuwe eigenaar “veel fijne kilometers tijdens de zomerse dagen” en retweette hij een post van Autoblog waarin hij de ‘rechtsstaat’ bekritiseerd.

Deze media-uitlatingen hebben er niet voor gezorgd dat hij zijn auto terugkrijgt en de Z4 is zelfs al geveild. Uiteindelijk is er €51.111,00 voor betaald, exclusief alle eventuele bijkomende kosten en belastingen.