Het is inmiddels in volle gang: het WK Voetbal in Qatar. Hoewel er wat scepsis heerste over of het omstreden WK wel écht leeft, lijkt na stunts van Saoedi-Arabië, Japan en de winst van het Nederlands Elftal tegen Senegal de WK-gekte weer ouderwets te zijn losgebarsten. Het WK in Qatar heeft een prijzenpot die z’n weerga niet kent: $ 440 miljoen. Zelfs een poule-uitschakeling betekent dat een land al zo’n $ 9 miljoen mag bijschrijven. Het is echter slechts een fractie van wat de grootheden verdienen. Dit zijn de drie topverdieners volgens Forbes.

3. Cristiano Ronaldo (Portugal) – € 100 miljoen

Cristiano Ronaldo is met zijn 37 jaar nog steeds één van de grote sterren binnen de sport. Ondanks het feit dat de Portugees en zijn club Manchester United daags met elkaar braken – voornamelijk vanwege het kritische interview dat Ronaldo over trainer Erik ten Hag heeft gegeven – strijkt Ronaldo nog altijd zo’n € 100 miljoen per jaar op. Dat komt vooral door zijn lucratieve sponsordeals met Nike, Herbalife en Livescore – sinds juli ook met cryptoplatform Binance – waar hij zo’n € 60 miljoen per jaar mee opstrijkt. Daarnaast is Ronaldo de eerste persoon die de magische grens van 500 miljoen volgers op Instagram heeft bereikt, waar hij als heuse influencer ook het een en ander mee opstrijkt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

 2. Lionel Messi (Argentinië) – € 120 miljoen

Deze kleine Argentijnse superster is ook al zo’n grote ster binnen het mondiale voetbal. De 35-jarige dribbelaar was het overgrote deel van zijn carrière actief voor FC Barcelona, tot hij in 2020 transfereerde naar het steenrijke Paris Saint Germain. Bij Paris Saint Germain verdient Messi een geschatte € 65 miljoen per jaar. Met zijn deals buiten het veld pakt Messi wel wat minder dan Ronaldo, dat bedrag staat op € 55 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leo Messi (@leomessi)

1. Kylian Mbappé (Frankrijk) –  € 128 miljoen

De onbetwiste nummer 1 is Kylian Mbappé. De Franse spelmaker is met zijn 23 jaar één van de smaakmakers op dit WK en wordt gezien als opvolger van van Ronaldo of Messi. Mbappé speelt al sinds 2017 voor Paris Saint Germain, en is dus teamgenoot van Messi. Even was er sprake dat Mbappé zou transfereren naar Real Madrid, maar afgelopen zomer bood de eigenaar van de Parijse club, Nasser Al-Khelaïfi, een enorme zak geld. Hierdoor verlengde Mbappé zijn aflopende contract met drie jaar. Naar verluidt gaat hij in die drie jaar volgens Le Parisien maar liefst € 630 miljoen (!) verdienen.

Dit seizoen verdient de jonge Fransman zo’n € 110 miljoen met alleen al het voetballen. Dankzij deals met onder meer Nike, Dior en Hublot verdient Mbappé dit jaar nog eens € 18 miljoen extra.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe)