Het kan verkeren. Dat gezegde lijkt zeker van toepassing te zijn op de Porsche Taycan. Het elektrische Porsche-model werd in 2019 voor het eerst geïntroduceerd. Sceptische autofans hadden zo hun twijfels, maar in ongeveer drie jaar tijd zijn er nu al zo’n 100.000 Taycans gebouwd. Dat is nu al meer dan de Volkswagen Phaeton, die diende te concurreren met Mercedes.

Porsche Taycan baken van kritiek

De Taycan is niet het enige model dat scepticisme veroorzaakte onder fervente Porsche-fans. Zo werd ook hevig geprotesteerd tegen de komst van de Porsche 996-generatie, die een watergekoelde motor had en wat tegen het nature ging van dat waar Porsche befaamd om is. En prompt, zo werd de 996 plotseling beter verkocht dan al haar voorgangers.

Porsche Taycan

Ook de komst van de Cayenne werd hevig bekritiseerd: een SUV met Porsche-logo was immers vloeken in de kerk des auto’s. Inmiddels is de Cayenne al járen het best verkochte Porsche-model. En datzelfde geldt nu voor de Taycan. Het feit dat de wagen elektrisch is schopte tegen het zere been van Porsche-liefhebbers. Maar, zowaar zijn er inmiddels meer dan 100.000 verkocht. En dat is nu al meer dan de Volkswagen Phaeton, die van december 2001 tot maart 2016 werd geproduceerd.

Volkswagen Phaeton

Met de Phaeton wilde Volkswagen Mercedes terugpakken voor het feit dat Mercedes de A-Klasse uitbracht, om zo openlijk te concurreren met de Volkswagen Golf. Volkswagen sloeg vervolgens terug, en bracht de Phaeton uit om te concurreren met de sedans van Mercedes. Het liep echter uit op een deceptie.

Taycan

Hoewel de Phaeton alles in zich had om het volgende succesverhaal van Volkswagen te worden, bleven de grote verkooppieken uit. Objectief gezien had de wagen wel potentie. De auto stond te boek als “ultracomfortabel” en kon zelfs met een V12 besteld worden. Toch wilde bijna niemand de Phaeton hebben, “Passat met kapsones”, zo werd het model ook wel ietwat denigrerend genoemd.

Vanwege de hoge ontwikkelingskosten bleef het model maar liefst 15 jaar in productie. In totaal zijn er slechts 84.235 verkocht. In Nederland werden slechts 800 Phaetons geregistreerd, ongeveer de helft van het aantal Nederlandse Taycans in drie jaar.