Ieder jaar houdt InterNations, een community voor expats, sinds 2014, de zogeheten Expat Insider-enquête. Voor het 2022-enquêterapport werden 11.970 respondenten met 177 nationaliteiten, woonachtig in 181 landen, wereldwijd gevraagd om hun leven in het buitenland te evalueren. En de resultaten zijn best opmerkelijk.

Respondenten antwoorden op basis van 56 verschillende beoordelingsfactoren

Deelnemers werden gevraagd om het land waarin zij verblijven te beoordelen op basis van 56 verschillende beoordelingsfactoren (vorig jaar waren dat er 37 indicatoren), variërend van de beschikbaarheid van openbaar vervoer tot werktevredenheid en van luchtkwaliteit tot algehele veiligheid. De respondenten werden gecategoriseerd op geslacht, leeftijd en relatiestatus.

“De nieuwe Expat Essentials Index dient als een soort kompas dat laat zien hoe expats navigeren door het dagelijkse leven in het buitenland, van een land binnenkomen om mogelijke obstakels aan te pakken”, schrijft Malte Zeeck, oprichter van InterNations.

Foto: InterNations

3. Taiwan

Ondanks de hoogoplopende spanning met China wordt Taiwan beschouwd als “veilig en financieel stabiel”. Ook is het de best beoordeelde bestemming voor persoonlijke veiligheid wereldwijd en haalt ook de eerste plaats voor gezondheid & welzijn. 84% beschrijft de bevolking over het algemeen vriendelijk (in vergelijking met 66% wereldwijd), terwijl 70% tevreden is met hun financiële situatie, 10 % meer dan gemiddeld elders in de wereld. Waar het Aziatische land het laagste op scoort, is flexibiliteit op de werkplek.

2. Indonesië

Indonesië, dat op de tweede plaats uitkomt, blinkt vooral uit op het gebied van de kosten van levensonderhoud en persoonlijk geluk. De woningmarkt voor expats heeft een boost heeft gekregen sinds de regering de Covid-19-beperkingen op inkomend reizen en verplichte quarantaine heeft opgeheven. Huisvesting is wederom gemakkelijk te vinden (84% versus 54% wereldwijd) en zeer betaalbaar.

Maar vooral de lokale bevolking gooit hoge ogen wat betreft de expats: “90% van de expats beschrijft de Indonesische bevolking als vriendelijk in het algemeen (tegenover 66% wereldwijd), evenals vriendelijk jegens met name buitenlandse ingezetenen (vs. 65% wereldwijd)”, schrijft InterNations.

1. Mexico

Mexico komt als grote winnaar uit de bus. Volgens het onderzoek van InterNations zijn expats in Mexico blij met hun persoonlijke financiën en het gemak waarmee ze zich kunnen vestigen. In feite komt het land op de eerste plaats in de subcategorieën lokale vriendelijkheid, het vinden en maken van vrienden en uiteraard kan men de cultuur en gastvrijheid enorm waarderen. Uit de enquête blijkt dat 91 % van de expats gelukkig zijn met hun leven in Mexico.

Hoe presteert Nederland volgens expats?

Nederland vinden we terug op de 22e plek, genesteld tussen Canada (23) en de Filippijnen (21). Expats vinden hun beroepsleven om naar huis te schrijven, maar worden voornamelijk afgeschrikt door hoge kosten van levensonderhoud en moeilijkheden om zich te kunnen vestigen. Nederland blinkt echter uit in de Working Abroad Index (4e) en presteert het beste in de subcategorie Work Culture & Satisfaction, vierde plaats. Bijna drie op de vier expats (73 %) is het ermee eens dat de lokale bedrijfscultuur creativiteit bevordert (tegenover 51% wereldwijd).