Knokke-Heist is een gemeente in West-Vlaanderen en een van de meest bezochte en luxueuze badplaatsen van België. Daardoor krioelt het er van de rijken, die zich er door de jaren heen begonnen te vestigen. Door het exclusieve gemeenschap dat hier is neergestreken zijn allerlei moderne miljoenenvilla’s gebouwd. Kortgelden is een historische villa, Villa Altena, echter het op één na duurste pand in de badstad geworden.

Vraagprijs van € 16 miljoen voor ‘Villa Altena’ in het Belgische Knokke omver geblazen

Villa Altena is een statig gebouw uit 1933, gesitueerd op een eigen grondgebied van maar liefst 6.000 vierkante meter, en is al sinds 1966 eigendom van gemeenschapsonderwijs GO!. Eerst deed het dienst als school, later als internaat. Afgelopen zomer besloot GO! het pand te veilen, omdat het inmiddels niet meer voldoet aan de huidige normen. Ze rekende op zo’n € 16 miljoen, maar Compagnie Het Zoute, de vastgoedprojectontwikkelaar van de familie Lippens, kocht het pand op een veiling maar liefst € 24 miljoen. Vooraf de veiling had een partij al € 19 miljoen geboden, schrijft De Tijd.

“Villa Altena heeft een uitzonderlijke ligging met een fantastisch zicht op onze aangrenzende Royal Zoute Golf Club’, zegt CEO Joris Vrielynck over de aankoop tegen het zakenblad. “Zulke grote grondposities rond de golf in Knokke zijn uiterst zeldzaam.”

Het is dus vooral de ligging die de enorm vraagprijs heeft bepaald. Zo is er vanaf het perceel rechtstreekse toegang tot de exclusieve golfclub Royal Zoute. Blijkbaar voldoende om de op één na duurste verkoop in de gemeente te worden.

“Ik besef dat mensen schrikken van deze bedragen, maar ze zijn wel degelijk marktconform”

Anthony Wittesaele, schepen van Toerisme, zoals ze dat in België noemen, is zich ervan bewust dat mensen kunnen schrikken van deze prijzen, maar kijkt er zelf niet echt van op: “Ik besef dat mensen schrikken van deze bedragen, maar ze zijn wel degelijk marktconform”. Ook noemt hij de ligging, het uitzicht én het naastgelegen golfterrein als bepalende factoren voor de hoge koopsom. “Iedereen in Knokke weet: hoe dichter bij de golf, hoe beter het zicht op de golf, hoe hoger de prijs. Zelfs op welke van de 18 holes je tuin uitkijkt, beïnvloedt de prijs.”

In 2027 zullen de renovatiewerkzaamheden beginnen

Volgens het Gazet van Antwerpen zal de school blijven opereren tot 2027, daarna zal de renovatie van start gaan. Omdat het gaat om een beschermd pand, moet de neoclassicistische gevel, de oprijlaan én de monumentale houten trap bewaard blijven. De gemeente heeft groen licht gegeven om er vijf aparte woningen van te maken en op de rest van het domein mogen nog eens drie woningen gerealiseerd worden. Wittesaele verwacht dat, voornamelijk vanwege de locatie, de villa’s “voor 6, 7 en € 8 miljoen van de hand gaan”.