Ze zijn steeds vaker te zien, vooral in Amsterdam-Zuid: de Birò. Het is een compact, elektrisch wagentje en doet in veel opzichten denken aan de befaamde Canta. Het voertuig wordt inmiddels, misschien ietwat haatdragend, de ‘kakkercanta’ genoemd. Het wagentje is mateloos populair bij de welgestelden onder ons, en inmiddels ook bij scholieren.

De populariteit van de Birò

Het aantal Birò’s nam afgelopen jaar in vogelvlucht toe, ook bij scholieren. Dat komt mede door Bas Smit, man van presentatrice Nicolette van Dam, die er als één van de eerste in reed en daar veelal verslag van deed op Instagram. Ouders van leerlingen vinden het vaak een veiliger alternatief voor een scooter: het is immers veel meer beschermend. Daarnaast blijven de leerlingen ook droog in de regen door de dichte cabine. Het wagentje kan net als een Canta maximaal 45 kilometer per uur. Er zijn echter ook kritieken. Leerlingen rijden vaak wat roekeloos rond, en de wagens worden te pas en te onpas op de stoep geparkeerd, wat natuurlijk veel ruimte in beslag neemt. De wagentjes zijn daarnaast vaak doelwit van vernielingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

Verder behoeft het wagentje geen APK of keuring en hoeft er geen wegenbelasting voor te worden betaald. Hij is daarnaast ook nog eens volledig elektrisch, wat natuurlijk voordelig is voor het milieu. Daarnaast is het wagentje zeer compact, en kan dus overal geparkeerd worden. Een foto van het Noordhollands Dagblad is inmiddels viraal gegaan. Bij een middelbare school in het Gooi staan vijf Birò’s en een Renault Twizy op de stoep geparkeerd. Dat de Birò inderdaad zo populair is, is gebleken in een video van Powned.

Leerlingen krijgen Birò cadeau van ouders

In de video van Powned interviewt presentator Mark Baanders, ook wel bekend als ‘Slijptol’ vanwege zijn typerende stem, verschillende leerlingen van een school in Bussum, die veelal in de Birò naar school komen. Veel leerlingen geven aan de Biró inderdaad van hun ouders te hebben gekregen, omdat zij dit een veilig alternatief voor een scooter vinden.

En dat is overigens niet gek: een Birò kost al gauw zo’n € 13.000. We weten één ding zeker: de Birò dient als perfecte tussenstap voor een extravagante sportwagen, die tevens veel in het Gooi te bewonderen is. Bekijk de video van Powned hieronder: