In de rechtbank in de Verenigde Staten is een celstraf geëist van 11 jaar tegen de Nigeriaanse Instagrammer Hushpuppi vanwege een gecompliceerde en veelomvattende fraudezaak. Daarbij zal hij drie jaar onder toezicht staan en moet hij $ 2,2 miljoen terugbetalen bovenop het geld dat tijdens de arrestatie door de autoriteiten is aangetroffen op zijn bankrekeningen, crypto wallets en cash.

Hushpuppi pronkt op Instagram met zijn welvaart

De 39-jarige Nigeriaan Ramon Abbas, beter bekend als Hushpuppi, is een opmerkelijk geval. Op Instagram heeft hij maar liefst 2,8 miljoen volgers die hij al een tijdje niet meer trakteert op nieuwe content. De laatste post dateren uit 2020 waar hij te zien is in mansions, poseert voor automerken als Ferrari, Bentley en Rolls-Royce, terwijl hij overduidelijk loopt te pronken met designerkleding.

Maar zoals u weet kan Instagram een vertekent beeld geven van de realiteit. Voor lange tijd werd de Instagrammer namelijk gezocht in verband met een fraudezaak waar zo’n $ 460 miljoen mee is gemoeid. Ook zou hij betrokken zou zijn met het witwassen van miljoenen dollars die gejat zijn van banken in de Verenigde Staten, maar ook in Pakistan en India. De zaak is gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die ruim $ 1,3 miljard zouden hebben gestolen in zowel cryptovaluta als geld van meerdere banken én bedrijven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Aanhouding in Dubai

Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten werd Hushpuppi uiteindelijk bij een actie aangehouden in Dubai. Tijdens de invallen en doorzoekingen zijn luxe wagens (ter waarde van ruim $ 6 miljoen) meegenomen en rond de $ 40 miljoen aan cash in beslag genomen. Gezien de ernst van de aantijgingen, valt de celstraf van 11 jaar relatief erg mee, zeker voor Amerikaanse standaarden. Dat komt doordat Hushpuppi heeft besloten om mee te werken met de opsporingsdiensten inruil voor strafvermindering. Hij zou de FBI hebben geholpen bij verschillende strafzaken die momenteel lopen.

Verder blijkt hij ook om te gaan met discutabele personen. “Ik wou dat ik voor Manchester City kon spelen en nederig en nuchter kon zijn zoals mijn broer Benjamin Mendy bedankt dat je de meest geweldige persoon ooit bent, bro”, schreef hij onder een Instagram post. Die “nederige” en “nuchtere” Franse voetballer Mendy staat momenteel voor het gerecht en wordt ervan verdacht 8 vrouwen te hebben verkracht. Hoewel die post uit maart van 2019 komt (zie hieronder) stroomt het vol met nieuw commentaar. Zo schrijft iemand: “oplichter en de verkrachter” en een ander vult aan met: “Jullie zullen allebei wegrotten in de gevangenis.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HUSHPUPPI (@hushpuppi)