Een kapotgeslagen gitaar van zanger Kurt Cobain heeft op een veiling in New York zo’n $ 486.000, omgerekend zo’n € 467.000, opgeleverd. Dat is veel meer dan aanvankelijk werd gedacht, het geschatte bedrag stond namelijk op $ 200.000. De veiling werd georganiseerd door Julien’s Auctions.

Kapotgeslagen gitaar van Kurt Cobain geveild

De gitaar in kwestie is een elektrische Fender Mustang, bouwjaar 1973, die tegenwoordig nieuw tussen de € 500 en € 700 kost. Kurt Cobain, zanger van de wereldwijd beroemde band Nirvana, heeft er in 1989 twee keer mee opgetreden tijdens zijn eerste tournee door de Verenigde Staten. Nirvana stond erom bekend aan het eind van optredens vaak instrumenten en andere apparatuur te slopen, iets wat met deze gitaar ook is gebeurd.

Kurt Cobain is – helaas – onderdeel van de befaamde “27 club”, een benaming voor artiesten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Andere bekende artiesten die onderdeel van the 27 club zijn, zijn onder andere Amy Winehouse, Jim Morrison en Brian Jones.

Cobain overleed op 5 april 1994 in Seattle, in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Hij bleek suïcide te hebben gepleegd met een hagelgeweer. Hij werd pas op 8 april gevonden. Naast het lichaam werd het geweer en een zelfmoordbrief aangetroffen. Cobain bleek daarnaast een zeer hoge dosis heroïne in zijn bloed te hebben. Zijn dood bleek een bron voor verschillende theorieën en vragen.

Naast gitaar nog 1500 andere muzikale attributen onder de hamer

De kapotgeslagen en tevens gesigneerde gitaar van Cobain was niet het enige muzikale item dat onder de hamer ging. In totaal werden maar liefst 1500 muzikale attributen geveild.

Zo werd ook een bril van de in 1980 vermoorde Beatles-zanger John Lennon geveild. Daarnaast werd een piano van Bob Dylan, en ook een gitaar van Prince geveild.

Voor de bril werd zo’n $ 162.000 neergeteld, voor de piano was dit $ 217.000. De gitaar van Prince verliet de veiling met een neergetelde som van $ 192.000. Het slotstuk was een met diamanten bezet gouden horloge van Elvis Presley, die voor $ 256.000 de deur uit ging.