Tientallen kunstwerken van de overleden Microsoft-oprichter Paul Allen hebben op een veiling in New York. Veilinghuis Christie’s verwachtte een opbrengst van totaal $ 1 miljard, maar uiteindelijk leverde het 5 ton meer dan dat op. Een veilingrecord voor één enkele veiling, volgens The New York Times. Alle opbrengsten gaan rechtstreek naar de filantropische stichting van Paul Allen.

Opbrengst kunstcollectie van Paul Allen breekt record

Na het overlijden van Paul Allen, samen met Bill gates de oprichter van Microsoft, moest in 2018 gekeken worden naar wat er met zijn activa en eigendommen zou gaan gebeuren. Eerst werd zijn megalomane superjacht ‘Octopus’ voor € 300 miljoen aangeboden en vervolgens belandde zijn € 37 miljoen kostende villa in Californië in de etalage. Inmiddels zijn ook de eerste topstukken van zijn kunstverzameling onder de hamer gaan, voor maar liefst € 1,5 miljard.

Het is de eerste keer dat bij één veiling de opbrengst boven de $ 1 miljard uitkwam. The Macklowe Collection, de collectie van de gescheiden Amerikaanse echtpaar Harry en Linda Macklowe, leverde ongeveer een half jaar geleden een recordopbrengst van $ 922 miljoen op, verspreid over twee aparte veilingen. Maar dat record is ondertussen dus alweer gebroken.

De Amerikaanse miljardair selecteerde alle werken zelf

Allen selecteerde de werken hoogstpersoonlijk en door de jaren verzamelde hij zeldzame werken van Paul Cézanne, Georges Seurat, Vincent van Gogh en Gustav Klimt.

“De avond zag 60 buitengewone werken een totaal van $ 1.506.386.000, waarmee de Allen-collectie werd uitgeroepen tot de meest waardevolle privécollectie in de geschiedenis. Vijf schilderijen behaalden prijzen van meer dan $ 100 miljoen”, meldt Christie’s. “De werken in de verkoop werden 100 procent per lot verkocht, waarbij 65 procent van de percelen boven hun hoge schattingen verkocht. Overeenkomstig de wensen van de heer Allen zal het landgoed alle opbrengsten van de historische reeks verkopen aan filantropie besteden.”

Kunstwerk van Van Gogh levert $ 117 miljoen op

De absolute geldkoe van de avond was Les Poseuses, Ensemble (Petitie version) van Seurat ui 1888. Dat kunststuk werd afgehamerd voor $ 150 miljoen. Ook het schilderij ‘Verger avec cyprès’ van Van Gogh leverde een astronomisch bedrag op: $ 117 miljoen. Net als bij de Macklowe Collection zal de veiling in twee delen plaatsvinden. Gisteren kwamen de topstukken aan de beurt, vandaag komen daar nog eens 95 andere kunstwerken bij.

De veiling trok veel belangstellenden: zo’n 20.000 geïnteresseerden kwamen op de veiling af en moesten soms urenlang in de rij staan. Hoewel klimaatactivisten steeds vaker hun statement willen maken door kunstwerken te bekladden, lijkt de kunstwereld zich er weinig van aan te trekken.

Zie hieronder het eerste gedeelte van de veiling.