Een medewerker van het National Palace Museum in Taiwanese hoofdstad Taipei heeft niet bepaald de titel “medewerker van de maand” op zijn naam kunnen zetten. Hij liet naar alle waarschijnlijkheid een stokoud kommetje, theekopje en bord vallen. De drie kunststukken vertegenwoordigen een waarde van omgerekend zo’n € 77 miljoen.

Gecreëerd tijdens twee Aziatische dynasties

Het servies is gemaakt gedurende de Ming-dynastie, een drie eeuwen lange periode van 1368 tot 1644 , en naar verluidt de grootste ordelijke regering en sociale stabiliteit van de mensheid. Eén serviesstuk is gecreëerd tijdens de Qing-dynastie van 1644 tot 1912, de laatste periode van het keizerrijk China.

Opmerkelijk genoeg zijn de museumstukken bij drie verschillende incidenten gebroken. Het eerste incident vond in februari 2021 al plaats. Het breken van het porseleinen bordje is het meest recente incident.

Museum ontkent sneuvelen serviesstukken

Nog opvallender: Taiwanese media melden dat er aanwijzingen zijn dat het museum al die tijd heeft ontkend dat de serviesstukken kapot waren. Zo werden de incidenten niet gemeld, en werden inspecties uitgesteld tot aan het begin van de herstelwerkzaamheden.

De Taiwanese oppositiewetgever Chen-I-shin beschuldigde de museumdirecteur ervan zijn medewerkers op te hebben gedragen niet over de breuken te praten en al het papierwerk als “geheim” te behandelen. De museumdirecteur, Wu Mi-cha, ontkent de aantijgingen, volgens hem was het servies simpelweg niet belangrijk genoeg om gemeld te worden. De collectie is echter een deel van 5000 jaar Chinese geschiedenis. Er wordt door de Chinese autoriteiten onderzoek gedaan of de medewerker niet moedwillig de “Chinese cultuur heeft willen vernietigen”.

Museum doet zelf ook onderzoek

Het Taiwanese museum heeft zelf ook een onderzoek ingesteld. De Britse kant The Guardian meldt dat daarbij liefst 10 jaar aan camerabeelden is teruggekeken. Bij twee van de drie incidenten kon geen hard bewijs tegen eenieder worden vastgesteld. Bij het breken van de kom wél. Een medewerker zou de kom op een metershoog bureau hebben gezet, waarna deze kapot viel op de grond.

De museumdirecteur reageerde droog op de beelden en zei: “Toen brak hij, zoals een kom dat doet bij een val van die hoogte”.