Over iets meer dan twee weken is het weer zover: het WK Voetbal. Altijd een moment waar vele, voornamelijk voetbalfans, reikhalzend naar uitkijken. De beste spelers, de mooiste wedstrijden en de grootste emoties. Alleen dit jaar is dat anders. Het WK wordt namelijk gespeeld in Qatar, en ook nog eens in de winter. Qatar staat al maanden ter discussie vanwege de slechte omstandigheden voor arbeiders die de stadions en infrastructuur in het oliestaatje hebben gebouwd. Netflix gaat nu op deze controverse inspelen.

Het WK Voetbal in Qatar

Ongeveer 10 jaar geleden maakte wereldvoetbalbond FIFA bekend dat het WK van 2022 gehouden zou worden in het Midden-Oosterse oliestaatje Qatar. Het kwam de, wellicht corrupte, FIFA-bazen op flink wat kritiek te staan, nadat werd beweerd dat Qatar $ 3,7 miljoen aan steekpenningen aan de FIFA zou hebben betaald om het WK binnen te hengelen. Hier werd het land later van vrijgesproken. Ook vonden critici het vreemd dat een land zonder enige voetbalhistorie het grootste voetbaltoernooi wereldwijd zou mogen organiseren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup)

De echte discussie startte in 2019, toen mensenrechtenorganisatie Amnesty International met een aantal schrijnende berichten naar buiten trad. Er zouden zo’n 2 miljoen gastarbeiders uit onder andere Nepal, Pakistan en Eritrea zijn opgehaald om de stadions en infrastructuur in het land op te bouwen. Van die 2 miljoen zijn zo’n 6500 arbeiders om het leven gekomen, door uitdroging, ondervoeding en ongelukken op de bouwplaats. De discussie bracht statements en de vraag of een land daar wel moest gaan voetballen teweeg.

De Qatarese regering kreeg de kritiek natuurlijk ook mee, en strikte bekende oud-voetballers om een goed woordje te doen over het land in ruil voor miljoenen. Onder andere David Beckham, Samuel Eto’o, en de gebroeders Ronald en Frank de Boer werden voor het karretje gespannen. Eerdaags nog nodigde Qatar Nederlandse supporters uit om het WK te bezoeken. Zij hoefden daarvoor dan niet te betalen, maar moesten wel positief zijn over de oliestaat, en negativiteit aan banden leggen.

De Netflix-documentaire over corrupte FIFA

Nu gaat Netflix dus inspelen op de controverse met de komst van een documentaire genaamd Fifa Uncovered. In de documentaire wordt de corruptie binnen de voetbalbond centraal gesteld. Grote namen worden genoemd, en aantijgingen zullen worden bewezen.

De FIFA-bazen, zoals Michel Platini, Sepp Blatter en Gianni Infantino, worden al langer verdacht van corruptie, maar lopen nog steeds vrij rond. De timing van de streamingsdienst is in ieder geval perfect, zo twee weken voor de aanvang van het toernooi. De documentaire zal naar alle waarschijnlijkheid veel invloed uitoefenen. Maar of het een significante verandering binnen de corruptie en hypocrisie in het voetbal teweegbrengt, dat is nog maar afwachten.

De documentaire zal vanaf 9 november te zien zijn. Bekijk hieronder alvast de trailer: