Bondscoach Louis van Gaal heeft naar eigen zeggen een goede klik en vertrouwen in Andries Noppert en besloot hem daardoor mee te nemen naar het WK in Qatar. Tot dusver stond de ‘Toren van Joure’ iedere wedstrijd in de basis onder de lat en wordt hij dus verkozen boven Ajax-keeper Remko Pasveer en Feyenoord-doelman Justin Bijlow. Van vorig jaar bankzitter bij Go Ahead Eagles naar vaste kracht in het Nederlands elftal, dat is de realiteit van Noppert.

Zijn ouders adviseerde hem in 2020 om te stoppen met voetbal

In vergelijking met andere keeperstalenten is goedlachse Andries Noppert een laatbloeier. In 2005 werd hij gescout voor de jeugdopleiding van SC Heerenveen, maar in de negen jaar dat hij daar speelde, kwam hij nooit in het eerste elftal. In 2014 maakte hij de overstap naar NAC Breda en een Italiaans avontuur bij de club Foggia volgde. Na een bewogen seizoen sloot hij zich in 2019 aan bij  de selectie van FC Dordrecht, maar door een knieblessure de rest van het seizoen aan de kant moest staan.

In de eerste maand van 2021 tekende de Fries een contract tot het einde van het seizoen bij Go Ahead Eagles en toen die verbintenis ten einde liep, had Nopprt, mede door een aantal goede wedstrijden, keuze uit een handjevol clubs. Uiteindelijk besloot hij terug te keren bij zijn jeugdclub sc Heerenveen, waar hij in mei van 2022 voor twee seizoenen tekende.

Dat terwijl zijn ouders hem in 2020 adviseerde te stoppen met voetbal, omdat hij als 26-jarige nog steeds niet was doorgebroken. Echter toonde hij doorzettingsvermogen en inmiddels begint zijn carrière aardig vorm te krijgen. “Als ze me 10 keer onder de grond stoppen, moet ik zorgen dat ik 11 keer opsta”, zei hij onlangs tegen Trouw.

Een aantal doorslaggevende reddingen leverde hem de bijnaam ‘Toren van Joure’ op en dat heeft uiteraard ook te maken met zijn lengte. Op het FIFA wereldkampioenschap voetbal Qatar 2022 is hij van de 831 spelers de allerlangst met 2.03 meter. De Nuchtere Fries was dolblij toen hij te horen krijg deel uit te maken van de selectie van Oranje “Dit is mooi man. Ik heb het net gehoord. Dit is bizar”, zei de ‘Jouster’ tegen Omrop Fryslân.

Salaris van Andries Noppert

Ondanks dat hij de enige speler van sc Heerenveen is die gekozen werd om mee te gaan naar het WK, is Noppert zeker niet de grootverdiener bij ‘De Superfriezen’. Dat is namelijk Sydney van Hooijdonk, die zo’n € 482.560 per jaar opstrijkt. Noppert moet volgens Salary Sport genoegen nemen met € 2.900 per week, wat neerkomt op een jaarsalaris van € 150.800. Volgens Capology gaat het echter om iets minder, namelijk € 130.000. Dat is de helft minder dan dat de Zweed Simon Olsson verdient.

Als hij zich blijft bewijzen in Oranje, kan hij vast en zeker rekenen op een loonsverhoging of misschien wel eenoranje mooie transfer. Van de KNVB hoeft hij niet te rekenen op een flink zakcentje, want als de beloningen ten opzichte van het WK van 2014 in Brazilië hetzelfde zijn gebleven, verdient het totale elftal ‘slechts’ € 30.000 per gewonnen duel.