Wijlen Dietrich Mateschitz richtte samen met de Thaise Chaleo Yoovidhya in 1987 het inmiddels megalomane energiedrankmerk Red Bull op. De eerstgenoemde Oostenrijkse ondernemer overleed eind oktober aan de gevolgen van alvleesklierkanker na een lang ziektebed. Hij werd 78 jaar.

Deel van vermogen van Dietrich Mateschitz verdeeld onder Red Bull-werknemers

Mateschitz, voormalig rijkste persoon van Oostenrijk, koos ervoor om zijn personeel de maximale premie te schenken. Ongeveer € 6 miljoen van zijn overgebleven vermogen (geschat op zo’n € 27,4 miljard, nét voor zijn overlijden) is reeds verdeeld onder 2.000 medewerkers. Alleen voor de mensen die werkzaam zijn op het hoofdkwartier in het Oostenrijkse Fuschl am See. Wereldwijd werken er 13.000 mensen voor Red Bull in 172 landen.

Ieder zien zij € 3.000 (belastingvrij) bijgeschreven worden op hun rekening, bovenop het standaardsalaris. Deze bonus is naar verluidt afgeschreven als inflatiecompensatie, want anders zou de fiscus daar nog een gedeelte vanaf afsnoepen.

Marktleider in de enrgiedrank-markt

Onder de slogan ‘Red Bull geeft je vleugels’ groeide het bedrijf tot een van de grootste spelers in de drankindustrie. Red Bull staat op nummer 38 in de lijst van Global Top 100 Brands met een marktkapitalisatie is $ 215,34 miljard, waarmee het bijvoorbeeld groter is dan Coca Cola. In het kalenderjaar 2019 gingen zo’n 7,9 miljard blikjes Red Bull over de toonbank met een totale opbrengst van € 6,3 miljard.

Red Bull

Daarnaast nam de naamsbekendheid van het bedrijf aanzienlijk toe door middel van marketingstunts en sponsoractiviteiten van moederbedrijf Red Bull GmbH rondom sportevenementen en -teams. Zo is het merk is al sinds 1997 verbonden aan de Formule 1 en sinds 2004 rijden ze zelf mee als team, waar wereldkampioen Max Verstappen sinds 2016 deel van uitmaakt. Ook zijn meerdere voetbalteams vernoemd naar het bedrijf en sponsoren ze extreme sporten en participeren ze in de luchtvaart.

De bedrijfsleiding wordt overgenomen door de zoon van Mateschitz, de 30-jarige Mark, zoals beschreven in een door hem achtergelaten brief.  Mark zat al in het bestuur van de Red Bull Wings for Life Foundation, voornamelijk gerund door zijn moeder, Anita Gerhardter, en is circa vier jaar CEO geweest van het frisdrank-, water- en bierbedrijf Thalheimer Heilwasser GmbH, onderdeel van Red Bull.

Verder staat in de brief vermeld dat het bedrijf in drieën moet worden gesplitst en dat er drie CEO’s aangesteld moeten worden.