Meerdere veilinghuizen veilde eerdaags zeldzame horlogemodellen, maar de kaskraker tijdens de Legendary and Unique Watches-veiling, was zonder twijfel de limited-edition Richard Mille Tourbillon Sapphire (ref. RM56-01). Het was een van de 17 Richard Mille-horloges tijdens de Christie’s-uitverkoop in Genève, waarvan er negen voor meer dan $ 1 miljoen werden verkocht.

Christie’s Legendary and Unique Watches

Alle horloges die tijdens de Legendary and Unique Watches-veiling onder de hamer gingen, werden voor het allereerst verkocht. “Het vertegenwoordigt zonder twijfel de belangrijkste groep belangrijke uurwerken van veel van de grote horlogemakers en merken van de afgelopen 30 jaar, waaronder gedenkwaardige historische monumenten van onder meer Richard Mille, François-Paul Journe, Girard-Perregaux en Audemars Piguet”, shrijft het veilinghuis.

Het overgrote deel van de verzameling leverde meer dan zes nullen op, maar de doorzichtige Tourbillon Sapphire (nummer 11.) met blauwe band stal de show.

Limited Edition Richard Mille (ref. RM56-01)-02

De kast van 42 mm is geslepen uit een blok saffierglas en wordt gecompliceerd door titanium, een geskeletteerd tourbillon-echappement en een gangreserve-indicator met koppelindicator. Verder is het uurwerk ook uitgerust met een transparante wijzerplaat, een titanium minutenring en de tijd is eenvoudig waarneembaar dankzij de lichtgevende uurindexen.

Het is een uniek model: niet alleen vanwege de waarde, maar voornamelijk doordat het uurwerk volledig transparant is en nooit eerder op een veiling is verschenen. De horlogewereld omschrijft deze RM dan ook als een van de meest buitengewone en ambitieuze creaties tot op heden. Om het saffierglas te voltooien waren ruim 40 volle dagen nodig om vervolgens nog eens 350 uur gepolijst te worden.

Uiteindelijke hamerprijs betekent wereldrecord voor Richard Mille

Het veilinghuis schatte in dat het horloge ergens tussen de  2.500.000 en 4.500.000 Zwitserse franken zou opleveren en uiteindelijk liep de biedoorlog op tot 3.654.000 Zwitserse franken, omgerekend € 3.696.253, een wereldwijd veilingrecord voor Richard Mille. De gelukkige eigenaar ontvangt de Richard Mille in een speciale ontdekkingskoffer, compleet met originele productdocumentatie, en mag twee jaar van de gratis service van Richard Mille genieten.

Een ander horloge van deze Zwitserse horloge maakte ook indruk. Dat model (ref. RM001), aangekondigd als ‘de eerste van de eerste’, leverde 2.094.000 Zwitserse kronen op, omgerekend € 2.116.201. Aanzienlijk meer dan de ingeschatte waarde van tussen de 300.000 en 500.000 Zwitserse franken.

Limited Edition Richard Mille (ref. RM56-01)-02