Of u nou wil huren of kopen, in Amsterdam moet u van goede huize komen. Helemaal in het centrum, zoals de Burgwallen-Oude Zijde, op steenworp afstand van de Nieuwmarkt. Op de Monnikenstraat 23-H staat namelijk een studioappartement (26 m²) in de etalage voor € 225.000.

Studio van 26 m² in het centrum van Amsterdam

Hoewel het tot voor kort standaard leek dat er werd overgeboden op huizen, lijkt de woningmarkt te stagneren. Goed voor kopers, maar minder voor verkopers.

Voor € 225.000 kunt u elders in het land een fraai rijtjeshuis aanschaffen of misschien zelf een twee-onder-een-kapwoning, maar in Amsterdam is het nét genoeg om in een karige studio te resideren. Want zodra u zich naar binnen heeft gewurmd, zonder uw hoofd te stoten, terwijl het geluid van rolkoffertjes van toeristen over de straatklinkers in de achtergrond verdwijnt, ziet u in één oogopslag het het volledige interieur.

De woning is gelegen in een deel van een voormalig klooster en maakt hedendaags onderdeel uit van een rijksmonument. Het is in feite één lange gang die begint met een bed, een tafeltje en een garderobe. Iets verderop is de badkamer gesitueerd met de daarachter de keuken die rechtstreeks uit een restaurant lijkt te komen. Tsja, en dan zij we er eigenlijk al doorheen. Op zich een prima plek voor iemand in z’n studententijd, maar iemand in die fase van zijn leven, kan, tenzij rijke ouders, uiteraard niet voldoen aan de vraagprijs.

Vierkantemeterprijs van € 8.654

De advertentie werd op 10 juni 2022 en is op het moment van schrijven al ruim 39,392 keer bekeken. Klaarblijkelijk zat daar geen belangstellende bij, want de het aanbod staat gewoon nog online. Met een vierkantemeterprijs van € 8.654, terwijl de gemiddelde vraagprijs per m2 in deze wijk op € 7.235 ligt, zijn we benieuwd wie dit wil gaan zien als zijn thuisfront. Uiteraard zijn er verscheidene panden waar die prijs boven de € 10.000 ligt, maar voor zo’n kleine studio, is het zachts gezegd opmerkelijk. Alsnog wensen we de verkoper succes.

Dus, wat wordt het? Een villa in Bali of een studio in Amsterdam. Want qua prijzen liggen deze twee in hetzelfde vaarwater.