De laatste uitzending met Matthijs van Nieuwkerk aan de kop van de tafel vond plaats op 27 maart 2020. 15 seizoenen lang was hij hét gezicht van de DWDD en misschien wel van het televisielandschap in z’n geheel. De voormalig tafelheer van kijkcijferkanon DWDD ligt onder vuur, maar qua financiën heeft hij zijn schaapjes op het droge.

Beginperiode van Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk begon zijn journalistieke carrière bij de avondkrant Het Parool, waar hij sportmensen interviewde. Later ging hij schrijvers interviewen en vernieuwde hij de literatuurpagina van de krant. Uiteindelijk werd hij in 1996 hoofdredacteur. Onder zijn leiding werd besloten dat de – toen nog landelijke – krant zich weer volledig zou gaan richten op Amsterdam.

Zijn daaropvolgende hoofdredacteurschap van de Amsterdamse zender AT5 werd geen succes. Hij maakte spoedig de overstap naar Hilversum, waar hij in 2002 netcoördinator van Nederland 3 werd. Binnen zes maanden stopte hij bij de landelijke zender, uit frustratie over de complexe omroepcultuur – waar weinig ruimte voor verandering bestond.

Matthijs van Nieuwkerk

In plaats van achter de schermen ging hij nu voor de schermen werken. In 2003 startte Van Nieuwkerk, samen met Wilfried de Jong, het tv-programma Holland Sport, waar ze in 2005 de Zilveren Nipkowschijf mee wonnen. In 2005 stopte hij met het sportprogramma om zich volledig te kunnen richten op zijn paradepaardje De Wereld Draait Door.

In eerste instantie deelde hij de presentatie met Francisco van Jole en later met Claudia de Breij, maar later deed hij het alleen. In 2007 won hij met DWDD de Gouden Televizier-Ring en in 2011 een Zilveren Nipkowschijf.

De Wereld Draait Door en Van Nieuwkerk onder vuur

De Wereld Draait Door werd een van de best bekeken Nederlandse tv-programma’s, maar de manier waarop wordt nu bekritiseerd. In een publicatie van de Volkskrant kwam naar voren dat Van Nieuwkerk en een aantal eindredacteuren zich bij het tv-programma jarenlang schuldig hadden gemaakt aan “grensoverschrijdend gedrag” en dat de leiding van de omroep te weinig deed om dit te voorkomen. BNNVARA zegt te zijn geschrokken van de aantijgingen en heeft alle oud-medewerkers van DWDD hulp aangeboden, aangezien enkelen nog altijd met mentale klachten kampen door de werksfeer.

In reactie op het artikel verbrak Van Nieuwkerk zijn banden met BNNVARA, wél heeft hij laten mee te werken aan het onderzoek. ““Het feit dat mijn werkgever openlijk aan mijn oprechtheid twijfelt, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, vertelt hij aan persbureau ANP. Een concreet excuus is er van zijn kant niet gekomen, maar hij schuift het af op “de scherpe scharen van de ambitie om elke dag de beste tv van het land te maken”. Wél heeft hij zijn spijt betuigd voor de nare werksfeer.

Inkomsten bij DWDD

In 2015 schreef Quote een artikel over het salaris van de voormalig talkshowhost. Daarin lieten ze weten dat de Vara hem €493.420 gaf voor het presenteren van De Wereld Draait Door en enkele snabbels – ver buiten de Balkenende-norm. Heel Nederland sprak er schande van, ondanks dat het programma draaide als een tierelier. Met ruim € 500.000 op jaarbasis – voorzover dat bekend is –  heeft hij een behoorlijk lucratieve periode achter de rug.

Zijn toekomst op de televisie is onzeker, maar goed, de beste man is al lang binnen. Hoewel de talkshowhost in het verleden diverse miljoenencontracten afwees, beschikt de 62-jarige Amsterdammer over een geschat vermogen van om en nabij de € 3 miljoen.