Inderdaad. De Canadese filmregisseur James Cameron heeft het gewoon weer geflikt. Twee van zijn films, Avatar en Titanic, staan in top 3 van de meest films succesvolle films op basis van box office-resultaten. Het vervolg van de eerstgenoemde film, ‘Avatar: The Way of Water’, werd ongeveer twee weken geleden uitgebracht (16 december in Nederlandse bioscopen) en heeft nu al € 1 miljard omzet gedraaid. Een nieuw record in de langlopende filmgeschiedenis.

Avatar: The Way of Water breekt record

Avatar: The Way of Water is de derde film die dit jaar die barrière van $ 1 miljard doorbreekt. Ook nog eens als snelste. Top Gun: Maverick had namelijk een maand nodig, terwijl Jurassic World Dominion na vier maanden $ 1 miljard omzet had.

Avatar- The Way of Water-01

Hoewel we kunnen spreken van een grandioos succes, los van de discussie of het een goede film is of niet, betekent deze vlugge omzet niet dat de film winst maakt. James Cameron heeft gezegd dat zijn nieuwste film pas vanaf $ 2 miljard omzet winst gaat maken. Om de drie uur durende sciencefictionfilm, die zich afspeelt op de maanplaneet Pandora, te maken was er tussen de $ 350 tot $ 450 miljoen nodig, exclusief de kosten van bijvoorbeeld het promoten van de film.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Avatar (@avatar)

De Avatar-filmreeks

Sinds de release zit iedere bioscoopzaal in Nederland zo goed als vol bij de vertoning van  The Way of Water. Het was ongetwijfeld spannend hoe de film ontvangen zou worden, want deze tweede installatie zal zeker niet de laatste zijn. Cameron nam de derde film overigens gelijk op met The Way Of Water, evenals „een klein beetje” van de vierde film en in 2028 moet de vijfde, laatste film afgerond zijn. Ofwel iedere twee jaar een nieuwe Avatar-film.

Meest succesvolle film aller tijden

Dat is opmerkelijk, want heeft nam circa 13 jaar in beslag om een vervolg te voltooien. Yup, de eerste Avatar-film werd in 2009 uitgebracht, maar staat nog altijd bovenaan de lijst van de meest succesvolle films met een brutowinst van $ 2.922.917.914, aldus Box Office Mojo.