Geen lancering van een nieuwe Ferrari, Lamborghini of Mercedes AMG. Nee, de splinternieuwe Donkervoort F22 van Nederlandse makelij steelt dit keer de show. Het merk van de Nederlandse zakenman Joop Donkervoort stond alom bekend dat het gerenommeerde supercars de hielen lichtte, maar dat is inmiddels al een tijdje niet meer het geval. Maar ondanks dat heeft het enige overgebleven Nederlandse merk nu de snelste Nederlandse auto ooit gelanceerd.

Joop Donkervoort

Donkervoort Automobielen werd in 1978 opgericht door Joop Donkervoort, die daarmee zijn droom realiseerde. Het bedrijf begon in een schuurtje achter zijn woning in Tienhoven, Utrecht waarna het bedrijf verhuisde naar het Noord-Hollandse dorp Loosdrecht. Sinds 2000 staat de fabriek in Lelystad, waar alle modellen volledig met de hand worden gemaakt. Donkervoort stond er jarenlang om bekend veel supercars achter zich te laten. Het merk staat bekend om haar jarenlange variaties van de D8 modellen, waarbij ‘D’ overigens staat voor ‘Denis’, Joop zijn zoon. Inmiddels staat niet meer Joop, maar staan zijn twee kinderen Denis en Filippa aan het roer bij de autoproducent.

Donkervoort is nog het enige bestaande Nederlandse automerk. Tot 2021 was Spyker een concurrent, totdat zij in dat jaar voor de tweede keer failliet gingen. Spyker beweert in 2022 een doorstart te maken met de hulp van twee nieuwe investeerders.

Donkervoort F22

De F22 beschikt over nóg betere prestaties dan haar voorganger, de V8, die haar tijd destijds al ver vooruit was en is zo de snelste Nederlandse auto ooit. De F22 is vernoemd naar dochter Filippa en het bouwjaar, 2022. Met zijn 2,5 liter vijfcilinder-benzinemotor van Audi behaalt de F22 500 pk met een maximaal koppel van 640 Nm. Hiermee bereikt u, met open dak, een topsnelheid van liefst 250 kilometer per uur. De 0-100 acceleratie bedraagt 2,5 seconden, en vijf luttele seconden later zit u zelfs al op de 200. Rijden in deze F22 blijft een ervaring op zich, het merk blijft dichtbij zichzelf en heeft er een handgeschakeld model van gemaakt.

Opvallend is dat de wagen slechts 750 kilo weegt, en dus de lichtste sportwagen ter wereld is. Op elke plek is er waar het kan bespaard op gewicht. In de bochten haalt u hierdoor een G-Kracht van zeker 2,15.

De F22 is tot dusver gelimiteerd tot 75 exemplaren, daar kunnen er overigens nog een paar bij komen. Het model wordt momenteel in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten verkocht voor omgerekend zo’n € 235.000.