Het aandeel van Tesla heeft vandaag het laagste punt in meer dan twee jaar bereikt, waarmee het de slechtste dag voor het bedrijf in acht maanden kenmerkt. Reden voor zorgen bij investeerders en personeelsleden, maar topman Elon Musk heeft een poging gedaan die zorgen weg te nemen in een e-mail.

Beleggers maken zich zorgen door de dalende koers van Tesla

Toen Musks overname van Twitter werd aangekondigd, waren veel Tesla-beleggers bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de autobouwer. En terrecht, want het aandeel van Tesla presteert ondermaats. Too say the least. Volgens Musk geen reden tot paniek, blijkt uit een interne e-mail.

CNBC, die de mail kon inkijken, schrijft dat Musk ook een medeleing doet dat zijn personeel zich niet hoeft te bekommeren om de “gekke beurskoersen en roept hij werknemers op om zich als vrijwilliger op te geven voor de laatste leveringen van 2022. “Aangezien we veel auto’s op het laatste moment binnenkrijgen, is het belangrijk om hard te werken en alles in het werk te stellen om onze auto’s vóór 31 december middernacht bij de klanten te krijgen die ze hebben besteld. Ook elke extra auto die we produceren en op tijd kunnen leveren, is belangrijk.”

Volgens Musk moet Tesla gewoon door blijven gaan met wat ze aan het doen zijn. Want aan zijn doelstelling en overtuiging blijft onveranderd: “Ik ben er vast van overtuigd dat Tesla het meest waardevolle bedrijf op aarde zal zijn.”

Overname van Twitter

Financieel gezien gaat Tesla gebukt onder zwaar weer, wat wellicht te herleiden is aan Elon Musk zijn obsessie met de Twitter. Vorige week kondigde hij aan te stoppen als CEO van Twitter nadat miljoenen Twitter-gebruikers reageerde op een door hem geplaatste pol, met de vraag of hij zou moeten aftreden. Er werd meer op ‘ja’ dan op ‘nee’ geklikt, dus  in een – door hem in het leven geroepen – peiling stemden voor een andere CEO. Volgens experts zorgt dat gedrag ervoor dat het vertrouwen in Tesla is gekelderd, met aandelen die 73% minder waard zijn dan in 2021.

Om de overname van Twitter, waar $ 44 miljard mee gemoeid was, rond te krijgen verkocht de geboren Zuid-Afrikaan $ 4 miljard aan waarde van zijn eigen Tesla-aandelen. Het verkopen van aandelen is relatief nieuw voor Musk, want eerder sloot hij liever leningen af bij de bank.

Ondertussen krabbelt het aandeel iets op, maar de verliezen voeren de boventoon:  het aandeel verloor dit jaar een liefst 68% van zijn waarde. Niet alleen het aandeel van zijn geliefde Tesla is in waarde gekelderd, ook zijn eigen vermogen heeft wat te verduren gekregen. Dankzij een verlies van $ 100 miljard ten opzichte van zijn hoogste geschatte vermogen, …. , is hij niet langer de rijkste man op aarde. LVMH-topman Bernard Arnault heeft hem van de troon gestoten.