De torenhoge huizenprijzen lijken een significant kantelpunt te naderen. De huizenprijzen zijn in november wederom gedaald, en tevens harder dan in de maanden ervoor. De gemiddelde waarde van koopwoningen daalde vorig jaar met zo’n 1%. Dat is de sterkste maandelijkse daling sinds mei 2013. Goed nieuws dus voor de woningzoekenden des lands.

Huizenprijzen bereiken recordhoogte

De huizenprijzen zijn sinds 2013 enorm hard gestegen. Dat komt mede door het tekort van momenteel zo’n 300.000 woningen, want dat betreft een kwestie van veel vraag en weinig aanbod. Maar dat is allerminst de grootste boosdoener. De voornaamste oorzaak zijn de hoge vermogens en bijbehorende lage rente. In de afgelopen zes jaar is de hypotheekrente enorm gedaald, daar waar het gemiddelde inkomen is gestegen. Hierdoor zijn de woonlasten fors goedkoper.

Als huiseigenaren de hypotheek opnieuw laten vaststellen, kunnen zijn verhuizen naar een grotere woning met minder maandlasten. Daardoor bieden veel kopers tegen elkaar op, met een boemerang-effect tot gevolg. In 10 jaar tijd zijn de gemiddelde huizenprijzen met liefst 97% gestegen.

Tabel Huizenprijzen

Bron: CBS

Naast de hoge verkoopprijzen zijn ook de huren flink aan de hoge kant. Dat heeft in de grote steden vooral te maken met de aanwezigheid van malafide huisjesmelkers, die voor krakkemikkige en onhygiënische woningen de schandalig hoge hoofdprijs vragen. En in sommige gemeentes is de wachttijd door het nijpende woningtekort inmiddels opgelopen naar zo’n 14 jaar.

Kantelpunt in de zomer van 2022

Maar sinds de zomer van 2022 is een duidelijk kantelpunt waarneembaar. De woningprijzen dalen nu al zeker vier maanden. Diezelfde hypotheekrente is inmiddels weer opgelopen en ook de inflatie speelt mee. Daarnaast is het vertrouwen van de consument in de economie laag, wat in sommige gevallen ook geldt voor de persoonlijke financiële positie. Uit cijfers van het CBS blijkt wel dat de prijzen in november nog altijd wel hoger liggen dan een jaar daarvoor, zo’n 5% meer.

Makelaarsvereniging NVM concludeerde eerder al dat de huizenprijzen significant aan het dalen zijn. In het derde kwartaal gingen de prijzen gemiddeld met liefst 5,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Nog meer goed nieuws voor de woningzoekenden: verscheidene economen voorspellen de komende maanden een nog verdere daling. De Nederlandsche Bank voorspelt over 2 jaar een daling van 6%.