Sinds het destructieve en veelbesproken artikel in de Volkskrant, over de wijze waarop De Wereld Draait Door opereerde, waaronder grensoverschrijdend gedrag op de redactie, leeft voormalig presentator Matthijs van Nieuwkerk als een kluizenaar. Niet in zijn trouwe Amsterdam, maar in een woonboerderij in het Achterhoekse Eefde. “Matthijs heeft met zijn woeste baard tegenwoordig meer weg van Swiebertje”, schrijft roddelblad Story.

DWDD-bubbel is gebasten

Sinds de opkomst van juicechannels is het leven van enkele BN’ers voorgoed geruïneerd. Zowel terecht als onterecht. Echter hadden die kanalen ditmaal niets te maken met het nieuws over ’tiran’ Van Nieuwkerk. Het waren namelijk talloze oud-werknemers van het tv-programma die een boekje open besloten te doen over Van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren van de show.

Het gezicht van DWDD gold járenlang als misschien wel het hele Nederlandse medialanschap, maar die positieve gedachtes hebben plaatsgemaakt voor wrok in de samenleving. De Amsterdammer is daarvan op de hoogte en heeft zich sindsdien teruggetrokken. Sinds zijn ontmaskering als studiobeul heeft hij een paar keer gereageerd, maar betuigde in eerste instantie geen spijt. BNNVara, eigenaar van de talkshow, koos er daarom ook voor om het eerste statement van Van Nieuwkerk niet te delen, omdat ze teleurgesteld waren over de woorden die ze lazen.

Vervolgens schreef hij een tweede verklaring waarin hij zichzelf ietwat rectificeerde: ‘We nu zitten met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen.”

Scheiding van Matthijs van Nieuwkerk

Eerder dit jaar werd wereldkundig gemaakt dat Van Nieuwkerk 62-jarige ging scheiden na een 35-jarig huwelijk met Karin Munster. En daarom kocht hij voor zichzelf een woonboerderij in Eefde, , onder de rook van Zutphen. De twee waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd, maar het onroerend goed moest nog worden geregeld, en dat was afgelopen oktober gebeurd. Dit betekende dat Karin Munster het huis aan de Bloemengracht in Amsterdam behoudt en dat Matthijs op zoek moest gaan naar iets nieuws.

Matthijs van Nieuwkerk

Volgens kadastrale gegevens heeft hij ongeveer € 4 ton ton moeten betalen om de sleutels van de woonboerderij in ontvangst te kunnen nemen. Even weg van de drukte van Amsterdam. De gevallen tv-ster heeft zich volledig teruggetrokken op het erf van zijn woonboerderij, maar Story-paparazzo Edwin Smulders wist toch een aantal foto’s van hem te schieten, waar hij een verloederde indruk maakt.