De lancering van Call of Duty: Modern Warfare 2 (het vervolg op Modern Warfare 2 uit 2009) is de meest succesvolle in de Call of Duty-geschiedenis en één van de meest besproken game releases van dit jaar. In slechts drie dagen werd er $ 800 miljoen opgehaald. Microsoft, die Call of Duty naar de Nintendo-consoles wil brengen, wil ook profiteren van dit succes en is bezig met een 10-jarige met Activision Blizzard. Er zou een bedrag van $ 69 miljard mee gemoeid zijn.

Microsoft en Activision Blizzard

In januari van dit jaar kondigde de CEO van Microsoft Gaming, Phil Spencer, de allergrootste overname in de ‘gaming sector’ ooit plaats.  Hij maakte namelijk op de website van Xbox, dat in eigendom van Microsoft is, bekend dat Microsoft op het punt staat om Activision Blizzard overneemt, de ontwikkelaar van hitgames als World of Warcraft, Overwatch, Crash Bandicoot, Candy Crush Sag, Tony Hawk én Call of Duty.

Microsoft zou de Call of Duty-ontwikkelaar aanvankelijk voor omgerekend $ 68,7 miljard overnemen, maar zowel Europese als Amerikaanse toezichthouders zijn nogal huiverig. Ze willen namelijk niet dat de games enkel en alleen beschikbaar zullen zijn op op de Xbox van Microsoft.

Sony is not amused

Microsoft probeert bezorgde gamers én toezichthouders gerust te stellen door te vertellen dat Call of Duty ook voor de PlayStation van concurrent Sony beschikbaar zal blijven, maar het Japanse computerconglomeraat blijft in ieder geval not amused.  “Onze bedoeling is om relevanter te worden op meer schermen”, ”, zegt Phil Spencer tegen Bloomberg. “We hebben een vrij goed idee hoe we een win-winrelatie kunnen opbouwen met Nintendo en eerlijk gezegd ook Sony.” Ook benadrukte hij dat het uitsluiten van de PlayStation-consoles van Sony economisch gezien niet logisch zou zijn.

Toen het nieuws over de deal voor het eerst binnenkwam bij Sony, kwamen ze met een reactie .“We verwachten dat Microsoft zich zal houden aan contractuele afspraken en ervoor zal blijven zorgen dat Activision-games multiplatform zijn”, aldus een woordvoerder van Sony.

Binnenkort zullen er gesprekken plaatsvinden, waaronder met de Amerikaanse Federal Trade Commission, om de deal te laten slagen. Microsoft heeft de volle vertrouwen dat ze hierin gaan slagen en verwachten in de zomer van 2023 de deal afgerond te hebben.