Hoewel Nederland in vergelijking met andere landen op veel vlakken klein is, zijn er verscheidene Nederlandse instanties én individuen die op wereldniveau opereren. Een voorbeeld daarvan is de kunstenaar Marcel van Luit. Zijn surrealistische en dromerige kunstwerken, bestaande uit dieren, mensen en natuur, worden tentoongesteld in allerlei wereldsteden: Parijs, Los Angeles, Miami, Mexico City, Amsterdam en Shanghai. Van Luit speelt met kleur, donker en licht om bijzondere, nieuwe werelden te creëren.

Beroemdheden kloppen bij Marcel van Luit voor persoonlijke kunstwerken

Met zijn eigen kijk op kunst weet hij mensen uit alle hoeken van de aardbodem te intrigeren. Waaronder ook beroemdheden. Zo heeft Marcel in het verleden persoonlijke kunstwerken samengesteld voor klanten als Lionel Richie, Post Malone en Paris Hilton. Hij brengt niet alleen mens en dier samen met zijn kunst, ook staat de verbinding tussen verleden, heden en toekomst centraal in zijn werken.

Maar hoe komt zoiets tot stand? Van Luit maakt eerder al een schilderij voor de Amerikaanse influencer Amanda Cerny en zij is bevriend met Paris Hilton. “Ik zat op de bank en kreeg ineens een berichtje (een DM via Instagram, red) binnen”, vertelt Marcel. Met de vraag of hij een persoonlijk werk voor Hilton wil maken? Van Luit dacht in eerst instantie dat het een spambericht was, maar niets was minder waar. “Ze was er zo blij mee dat ze daarna video’s heeft opgenomen en we een paar keer met elkaar hebben gebeld.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcel van Luit (@marcel_van_luit)

Hij gebruikt zijn werk om levenslessen over te brengen aan zijn twee zoontjes en kernwaardes zijn voor hem hoop, vertrouwen en liefde. Van Luit is echter niet van af jongs aan bezig met kunst, want hij was zo’n 12 jaar werkzaam in de verslavingszorg. Naast zijn werk deed hij echter wel iets met fotografie en beeldbewerking, maar wat begon als hobby, groeide uit tot zijn levenswerk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcel van Luit (@marcel_van_luit)

De Nederlander begon zich serieus te storten op zijn kunstwerken nadat de dokter een spierziekte bij hem constateerde. Zijn toestand verslechterde en op een bepaald punt vreesde hij voor een voortijdige dood. Gelukkig was dat niet het geval en gedurende zijn revalidatieproces werd het hem aangeraden om met zijn handen bezig. Dat was de beste manier om zijn spieren te heractiveren.

“Ik had geen zin om naar de suffe dingen als houtbewerking of schilderen te gaan, dus begon ik met fotobewerking op mijn laptop. Daar heb ik de basis gelegd”, vertelt Marcel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcel van Luit (@marcel_van_luit)

“Ik hoop dat mijn werk een stukje rust en verwondering kan brengen”

Kortgeleden besloot de kunstenaar een samenwerking met blowUP media aan te gaan. Op meer dan 55 schermen in 10 steden, waaronder Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Brussel, Rotterdam en het Belgische Knokke, is zijn kunst te aanschouwen.

“Ik maak mijn kunst om mensen te raken en wil zo veel mogelijk mensen daarvan laten genieten. Ik zie deze samenwerking met blowUP media dan ook als een mega toffe openluchtexpositie, voor iedereen toegankelijk” legt Marcel van Luit uit. “Daarnaast is kwaliteit voor mij erg belangrijk en de innovatieve schermen van blowUP media sluiten daar naadloos op aan. We leven in zo’n drukke wereld en alles raast aan ons voorbij. Ik hoop dat mijn werk een stukje rust en verwondering kan brengen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcel van Luit (@marcel_van_luit)