In Nederland klaagt haast iedereen over de oplopende olie- en benzineprijzen, de huizenmarkt, inflatie enzovoorts. Echter is dit geen nationale trend, want er zijn genoeg landen én steden waar het nog veel erger kan en is. Het databedrijf ECA International heeft zijn jaarlijkse lijst van ’s werelds duurste steden om in te wonen gepubliceerd, waar ze zich specifiek richten op buitenlandse werknemers en expats.

Duurste Europese stad om te wonen

Hun constatering is op basis van een aantal verschillende factoren, zoals de gemiddelde prijs van huishoudelijke artikelen, huur, nutsvoorzieningen, openbaar vervoer en de waarde van de lokale valuta. Ze doen al ruim 50 jaar onderzoek naar de kosten van levensonderhoud.

Genève, Zwitserland

Hoge inflatie zorgt ervoor dat New York en Londen op de ranglijst naar respectievelijk de tweede en vierde plaats stijgen, terwijl het Zwitserse Genève de duurste Europese stad is en op nummer drie staat in de wereldwijde ranglijst. Tokio zakt in vergelijking met vorig jaar drie plaatsen naar beneden naar de vijfde plek, ondanks hogere inflatie dan gebruikelijk.

Hong Kong voert opnieuw de lijst van de duurste steden aan

Dit is het derde jaar op rij dat Hong Kong de twijfelachtige eer heeft opgeëist om de duurste stad ter wereld op de ECA-index te bekleden. “Hoewel Hong Kong het afgelopen jaar minder werd beïnvloed door de stijgende wereldwijde inflatie dan andere regionale en mondiale locaties, blijft het toch de duurste locatie ter wereld”, aldus Lee Quane, regionaal directeur Azië bij ECA International.

Hongkong

Hongkong, China

De voornaamste reden dat Hongkong zo duur is heeft te maken met het koloniale verleden. Het was ontworpen om een bedrijfsvriendelijk belastingparadijs te worden en de overheid heeft het grote deel van de grond in hun macht en veilen stukken grond voor absurde bedragen aan succesvolle bedrijven en vermogenden. Vorig jaar bleek uit een ander onderzoek al dat mensen in Hongkong ongeveer de dubbele hoeveelheid aan huur betalen in vergelijking met een andere dure stad zoals New York.

Ook worden de Russische steden Sint-Petersburg en Moskou in het rapport genoemd. Quane legt uit dat ten tijde van het onderzoek de roebel in waarde gedaald vanwege economische sancties tegen Rusland. “De sancties en zwakkere valuta hielpen de inflatie op te drijven, wat de wisselkoersverliezen tegenging, waardoor het land stabiel bleef op de algemene ranglijst”, zegt hij.

Top 10

10. Seoul
9. Guangzhou
8. Shanghai
7. Zurich
6. Tel Aviv
5. Tokyo
4. London
3. Genève
2. New York
1. Hong Kong

Lees het volledige rapport van ECA International hier.