Afgelopen zondag zagen ruim 4,4 miljoen Nederlanders hoe Argentinië Frankrijk aftroefde in een strafschoppenreeks en uitgeroepen werd tot Wereldkampioen. Een hattrick van Kylian Mbappé, de op één best betaalde voetballer ter wereld met € 140 miljoen per jaar, was niet genoeg om de winst veilig te stellen. Uiteindelijk mocht het Argentinië van PSG-ploeggenoot Lionel Messi, die voor tweede keer in carrière uitgeroepen tot beste speler van WK, de bokaal in ontvangst nemen in Doha.

Het Argentinië van Lionel Messi

Gedurende de wedstrijd, zelfs voordat het laatste fluitsignaal waarneembaar was, was het al een tranenzee bij de Argentijnen. Hoewel het een teamprestatie is geweest, is er maar één naam die keer op keer wordt genoemd en geschreven. En dat is die van Messi. Volgens velen staat hij op nu eenzame hoogte of op gelijke hoogte als landgenoot, wijlen Diego Maradona.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leo Messi (@leomessi)

Na zijn 172ste interland kon Messi eindelijk zijn felbegeerde prijs in de lucht houden. Maar de WK-trofee is niet het enige dat Argentinië heeft gewonnen. Zo worden de winnaars ook beloond met een genereuze uitbetaling.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pelé (@pele)

Prijzenpot van het FIFA-wereldkampioenschap voetbal

Het toernooi van 2022 zal een prijzenpot toekennen, waarbij alle 32 landen die in Qatar hebben gespeeld een uitbetaling ontvangen van de FIFA. Voor het WK 2022 heeft de FIFA de totale prijzenpot vastgesteld op $ 44o miljoen: het hoogste bedrag dat ooit voor een WK is uitgetrokken.

U verwacht misschien dat de winnaar het grootste deel daarvan krijgt uitgekeerd, maar niets is minder waar. Slecht minder 10% van de prijzenpot zal richting Argentinië gaan, ongeveer $ 42 miljoen. $ 4 miljoen meer dan de hoeveelheid dat Frankrijk ontving voor het winnen van het WK 2018 in Rusland.

Het lukte Frankrijk onder Didier Deschamps niet om opnieuw Wereldkampioen te worden, maar alsnog worden zij beloond met $ 30 miljoen. Het team dat als derde eindige (Kroatië) krijgt $ 27 miljoen, terwijl er een prijs van $ 25 miljoen is voor het eindigen als vierde (Marokko). De vier verslagen kwartfinalisten ontvangen allemaal $ 17 miljoen en $ 13 miljoen wordt gegeven aan de acht teams die verloren in de laatste 16, waaronder Nederland.