Bij de welgestelden onder ons zien we vaak dat bij het nageslacht diezelfde rijkdom met de paplepel wordt ingegoten. Een goed milieu staat vaak aan de basis voor de rijkdom van een kind, en dat zal bij een achtjarig meisje uit India normaal gesproken niet anders zijn. Haar ouders vergaarden een miljoenenvermogen met de handel in de meest exclusieve diamanten. Maar, dochterlief ziet af van de rijkdom. Zij verkiest een sober leven als non boven alle pracht en praal.

Achtjarig meisje van miljoenenkoppel kiest voor leven als non

Het gaat om de Indische Devanshi Sanghvi, momenteel acht jaar. Ze is de dochter van twee zeer succesvolle diamanthandelaren. Fortune meldt dat zij een geschat vermogen van omgerekend zo’n € 56 miljoen zouden hebben, met onder meer goed lopende zaken in Antwerpen. Volgens Indische ingewijden zouden haar ouders daarnaast streng religieus zijn.

Hoewel zij beschikken over een fortuin, zou het kind nog nooit televisie hebben gekeken of naar een winkelcentrum of restaurant geweest. Sangvhi zou al vanaf jonge leeftijd drie keer per dag bidden, en zou op haar tweede al eens hebben gevast.

Sanghvi zou zich van jongs af aan sterk hebben aangetrokken tot het jaïnisme, één van de oudste religies ter wereld welke in India miljoenen aanhangers telt. Het geloof wijst materialisme en geweld af. Dat betekent onder meer dat ze vanaf heden op de grond slaapt, langs de deuren moet om te bedelen en ze mag geen relatie hebben. Het meisje is één van de jongsten ooit die zich hebben bekeerd tot een dergelijk geloof.

Kritiek

Maar er is felle kritiek op de keuze van Sanghvi – en haar ouders. Veel mensen vragen zich af in hoeverre dit de vrije keuze van het meisje is. Volgens de kinderbescherming in Mumbai zijn “de ontberingen en moeilijkheden die het kind zal doormaken erg moeilijk, wat ook geldt voor de mee te brengen offers.” Ook benadrukken zij dat “het leven als non erg zwaar is.” Wettelijk gezien is 18 dan ook pas de leeftijd waarop iemand mag toetreden tot een religieuze groep.

Het meisje moet daarnaast al het contact met haar steenrijke familie verbreken. Volgens een vriend van de familie is het meisje vanaf heden een non en kan ze niet meer langer thuis wonen en ook zijn haar ouders niet meer haar ouders. Ook benadrukt hij de minimalistische levensstijl die het meisje nu zal ondervinden: “Ze zal nu overal naartoe moeten lopen en slaapt op een wit laken op de grond. Na zonsondergang mag ze niet meer eten.” Op Twitter zijn beelden verschenen waarop te zien is dat ze de bij de ceremonie nog een diamanten kroon en rijkelijk versierde gewaden droeg, welke ze laten inruilde voor een sober wit kleed.

Overigens een opluchtend toekomstperspectief voor het meisje: op latere leeftijd heeft ze nog altijd de keuzevrijheid om uit het klooster te vertrekken.