Afghanistan wordt al decennialang geteisterd door bloederige oorlogen waardoor er een humanitaire crisis van ongekende proporties plaatsvindt. Volgens de The UN Refugee Agency (UNHCR) heerst er een dreigend voedseltekort voor 20 miljoen mensen en vormen Afghanen één van de grootste vluchtelingenpopulaties ter wereld met meer dan 2,6 miljoen ‘geregistreerde’ Afghaanse vluchtelingen.

De Taliban in Afghanistan

Vorig jaar kwam de islamitische beweging ‘De Taliban’ aan de macht nadat troepen van de Verenigde Staten en de NAVO zich hadden teruggetrokken zette de Taliban een razendsnelle opmars in. Op 15 augustus werd Afghaanse hoofdstad Kabul ingenomen en daarmee vrijwel het hele land veroverd.

Het nieuwe bewind stelde direct strenge wetten in. Zo mogen meisjes niet meer naar school, mannen moet verplicht nóg vaker bidden en in december 2022 vond de eerste openbare executie plaats sinds de machtsovername. Amnesty International schreef een rapport waaruit blijkt dat de mensenrechten van miljoenen vrouwen en meisjes in Afghanistan worden geschonden. Martelingen, verdwijningen en bedreigingen zijn aan de orde van de dag.

Eerst hypercar van Afghaanse bodem

Niet bepaald onderdelen die ontwikkelingen in welke vorm dan ook ten goede komt. Toch heeft het Midden-Oosterse land een heuse ‘hypercar’ gelanceerd. Het project wordt gesteund door het Afghaanse ministerie van IT, evenals diverse nationale innovatiecentra, en is in het leven geroepen door Muhammad Raza Ahmadin.

Aanvankelijk wilde hij een auto maken die correleert met een ‘Batmobile’ en dat lijkt op het eerste oog aardig gelukt. De beelden zijn overigens schaars. Er is alleen een video opgedoken, waarin te zien is hoe een horde Afghanen zich heeft verzameld rondom de Mada 9, zoals de hypercar wordt genoemd.

Onder de aanwezigen hoort ook ene generaal Mobeen, een commandant van de Taliban en hoofd van het sociale media-team van de organisatie. Overigens is het nogal een omstreden figuur. Hij wordt ervan beschuldigd een minderjarige Afghaanse jongen in Kabul te hebben verkracht, maar dat lijkt de Taliban niet zoveel te schelen.

Vooralsnog is alleen duidelijk dat auto is gebouwd met lichtgewicht onderdelen en een pushrod-ophanging in Formule 1-stijl bevat, wat de aerodynamica bevordert.   Hoewel we uit ervaringen weten dat dit soort projecten vaak op niets uitlopen, zien we dat de auto al rijdt, terwijl de specificaties niet zijn bekend gemaakt, en zal de auto binnenkort tentoon staan in Qatar.