Het is de droom van eigenlijk iedereen: genoeg geld hebben om nooit meer te hoeven werken. Maar hoeveel heb je dan eigenlijk nodig? Daar is middels een rekensom achter te komen: Opvallend: hoeveel je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken, ligt nogal aan het jaargetijde en uiteraard leeftijd.

Financial Independent, Retire Early

De ‘Financial Independent, Retire Early’ (FIRE)-beweging is een collectief van mensen die zich bezighouden met programma’s van extreme besparingen en investeringen die mensen in staat te stellen eerder met pensioen te gaan dan ‘gewoon’ is. De beweging is in 1992 gestart naar aanleiding van het boek ‘Your Money or Your life’ van Vicki Robin en Joe Dominguez.

De beweging is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. Zij suggereren dat mensen die FIRE nastreven gemiddeld “twintig jaar eerder met pensioen gaan” dan iemand die dit niet doet. “Veel mensen denken dat zij meerdere miljoenen nodig hebben om financieel onafhankelijk te worden. Dit is een grote misvatting, het daadwerkelijke bedrag is veel lager”, valt te lezen op hun website.

www.expensivity.com/wp-content/uploads/2021/05/...

Volgens deze zogenoemde ‘FIRE’, is er één basisregel om je ‘FIRE-getal’ uit te rekenen. Het gaat als volgt: reken uit hoeveel u per jaar uitgeeft en vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 25. Een voorbeeld: u geeft € 2000 per maand uit. Op jaarbasis is dat € 24.000. Volgens FIRE heeft u dan € 600.000 vermogen nodig om nooit meer te hoeven werken. Ervan uitgaande dat u wél middels de FIRE-regels leeft. Dus, zo’n 50- tot 70% van uw inkomen sparen, zuinig leven en investeren in goedkope indexfondsen.

Een puntje van kritiek op FIRE is dat de basisregel is gebaseerd op het idee dat u geld investeert en daar over lange termijn rendement op behaald. Dat rendement zou op een gegeven moment hoog genoeg moeten zijn om van te leven. Ook wordt er bij de regel niet uitgegaan van inflatie, belastingen en beleggingskosten.

Regel is eigenlijk onrealistisch

De FIRE-regel is theoretisch. Realistisch is hij natuurlijk niet echt. Hoewel het bedrag misschien voldoende kan zijn om van te leven, mag het niet ten koste gaan van comfortabel leven en de nachtrust. Een mooie reis maken wordt bijvoorbeeld al lastig, omdat dat dat niet past binnen de jaarlijkse uitgaven. Misschien toch maar pas op 67-jarige leeftijd of ouder pensioneren?