De Chinese video-app wordt wereldwijd, waaronder ook door Nederlandse instellingen, aangeklaagd wegens het schenden van privacyregels. Soortgelijke zaken lopen al langer (met name in de VS), maar dat is niet de enige ophef rondom de app, want ook de CEO, de Chinese Shou Zi Chew is in opspraak geraakt. De 39-jarige Singaporees zou namelijk werknemers uitschelden omdat de cijfers tegenvallen en astronomische bedragen uitgeven aan (buitenlandse) bedrijfsfeesten en salarissen.

Stageloper bij Facebook tot CEO van TikTOk

Toen Zi Chew aan de Harvard University studeerde, liep hij stage bij een startup genaamd ‘Facebook’ – nu Meta. Na zijn afstuderen ging hij als zakenbankier aan de slag bij Goldman Sachs en later werkte hij voor de Russische durfkapitalist Yuri Milner. Daarna keerde hij terug naar China en werd hij aangesteld als financieel directeur bij de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi, waar hij de beursgang in 2018 begeleidde, één van de grootste beursintroducties in China ooit.

Vanuit deze functie raakte hij betrokken bij een groep vroege investeerders in Bytedance, het moederbedrijf van TikTok. Zodoende werd hij gekozen als CEO én CFO, terwijl hij zelf een populaire ‘creator’ op het platform was. Zijn voorganger, Kevin Mayer, stopte al na drie maanden, ondanks dat hij Walt Disney ervoor verliet, omdat het bedrijf, net als nu, onder druk staat vanwege veiligheidsrisico’s.

Hoewel TikTok binnen een mum van tijd uitgeroeid is tot een wereldwijde begrip, worden volgens de CEO de doelstellingen niet behaald. Daardoor is de beoogde winst onlangs verlaagd met een bedrag van 2 miljard en dat rekent Zi Chew voornamelijk zijn personeel aan. In de nieuwe inschatting wordt een omzet van $ 10 miljard voorspelt, een daling van 30% ten opzichte van de oorspronkelijke omzetdoelstelling.

Duurste feesten en torenhoge salarissen

Dat hij volgens bronnen zijn personeel uitscheld, staat haaks op zijn ogenschijnlijk sympathiek overkomen. Maar goed, schijn kan bedrieglijk zijn. Terwijl hij dus een aantal personeelsleden verantwoordelijk houdt voor de dalende koers en hen daarom respectloos behandelt, gaat hij met een ander deel van zijn team een stuk vredelievender om.

Medewerkers van TikTok hebben aan Financial Times verklaard dat het bedrijf geld verbrandt aan hoge salarissen – zoals het aanbieden van een salaris van “zes cijfers” om talent van concurrenten weg te kapen – en dat dure feesten meer regel dan uitzondering zijn. Zo zou Zi Chew voor een recent evenement, genaamd “Evolve” in Spanje, $ 2,9 miljoen afgerekend hebben en verkoopteams worden sporadisch rondgevolgen op kosten van de zaak.
TikTok heeft tot op heden geen reactie gegeven op de verwijten.