Het nieuwe jaar is pas een paar dagen van start, maar nu al vinden historische gebeurtenissen plaats. Afgelopen dinsdag werd de Portugese wereldster Cristiano Ronaldo gepresenteerd bij zijn nieuw club, het Saoedi-Arabische Al Nassr van Mohammad bin Salman al-Saoed, kroonprins van Saoedi-Arabië. “Het was een logische keuze om hierheen te komen.”

Cristiano Ronaldo is gepresenteerd bij Cristiano Ronaldo

De presentatie van de vijfvoudig Ballon d’Or-winnaar was hooggespannen en hij werd enorm warm onthaald. Maar we verachtten ook niets minder, want de voetbalclub heeft CR7 niet voor niets in een klap ’s werelds best betaalde sporter gemaakt – met een jaarlijks salaris van € 70 miljoen, een bedrag dat kan oplopen tot € 200 miljoen.

“Mijn werk in Europa is voltooid. Ik heb alle records in Europa gebroken, dus wil er hier ook een paar breken”, zei Ronaldo toen de persconferentie eindelijk kon beginnen.”Ik heb er alles gewonnen en bij de grootste clubs gespeeld. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

“Het is een uniek contract en ik ben een unieke speler”

Ronaldo staat om veel momenten en karaktereigenschappen bekend, maar op bescheidenheid hebben wij ‘m nog nooit weten te betrappen. De vraag of hij de juist keuze heeft gemaakt, beantwoorde hij even ingetogen als we van hem gewend zijn. “Dit is een uniek land. Het is een uniek contract en ik ben een unieke speler. Dus ik pas hier wel.”

Ook benadrukte hij nog even hoe gewild hij nog steeds is en dat hij de werkgevers voor het uitkiezen had. “Ik had veel mogelijkheden in Europa, genoeg in Brazilië, Australië, de Verenigde Staten en zelfs in Portugal probeerden ze me te halen, maar ik had mijn woord al aan Al-Nassr gegeven.”

De keuze van Ronaldo is opmerkelijk en heeft nogal wat los gemaakt in de voetballerij. Ronaldo is uiteraard allang binnen, dus voor geld zou ‘ie het niet hoeven te doen, en daarnaast zal het hem ook niet gaan om de sportieve uitdaging. Om nog maar te zijgen over de mensenrechten in het Midden-Oosterse land.

Maar dat lijkt hem allemaal niet zoveel uit te maken. Zo zegt hij: “Ik maak me geen zorgen over wat mensen van me denken. Al Nassr is een competitieve club. Ik heb behoorlijk wat wedstrijden gezien. De club investeert ook veel in vrouwenvoetbal, wat weinigen weten. Veel mensen geven een mening, maar snappen niets van voetbal.”

Ondanks al deze mooie woorden, waar de leiding van Al Nassr ongetwijfeld van stond te springen staat, oogde Ronaldo nogal ongemakkelijk. Zeker nadat een paar fans zijn kenmerkende kreet ‘Suuuui’ probeerde na te doen, waarna hij lachte als een boer met kiespijn.