Kerken verliezen hun oorspronkelijke functie, waardoor de gebouwen veelal leeg komen te staan. De uitgelezen kans voor ontwikkelaars om deze panden nieuw leven in te blazen, zoals met het realiseren van een waanzinnig familiehuis met authentieke details.

Gemoderniseerde en verduurzaamde kerk in Friesland

In het Friese Hijum, een dorp met minder dan 400 inwoners in de gemeente Leeuwarden, staat zo’n omgebouwde kerk. Hoewel mensen na de bouw in 1877 hier hun geloof konden praktiseren, leent het gebouw zich tegenwoordig uitstekend voor een combinatie van wonen en werken. Op een duurzame manier, want met behoud van de “vele authentieke elementen”, is het pand gemoderniseerd én verduurzaamd. Dankzij een warmtepomp, 20 zonnepanelen en de genomen energiebesparende voorzieningen is het energielabel B toegekend.

Een lang, smal pad in de voortuin biedt toegang tot de voordeur. Deze opent zich in de compacte hal en vervolgens een grote open ruimte, ofwel de woonkamer, die speels is ingericht door hoogteverschillen, zoals een entresol (oorspronkelijke orgel is gebruikt als afscheiding) en verschillende zithoeken, terwijl ook de originele raampartijen van de partij zijn.

Kerk

Momenteel fungeert deze tussenvloer als werkruimte, maar de koper kan ermee doen wat diegene zelf wil. De advertentie werd op de valreep van 2022 geplaatst en we zien dat de kerstsfeer er nog lekker inhangt. Op de foto’s zien we een riante kerstboom en kerstverlichting die goed passen bij de rest van het interieur. Zeker bij de planten.

Mogelijkheid tot in totaal vier slaapkamers

Elders treffen we een open keuken aan die is voorzien van een hoekopstelling met kookgedeelte en een eettafel met plaats voor 10 personen. De eerste slaapkamer (zo’n 23 m²) ligt aan de linkerzijde en vanuit de hal is er een loopdeur naar de binnenplaats met vlonderterras. De tweede slaapkamer is ruim ietsjes kleiner. Hoewel er slechts twee slaapkamers zijn is nog een grote zolder waar ruimte is voor het realiseren van minimaal twee ruime slaapkamers.

De zorgvuldig en onder architectuur aangelegde voortuin is 22 meter diep ingericht met diverse bomen, struiken, een sierfontein en verschillende plantenborders. De ligging op het zuidwesten is benut door het aanleggen van een beschutte loungehoek. Tot slot kan de volgende bewoner relazen in de houtgestookte jacuzzi een vrijstaande berging biedt ruimte voor het stallen van fietsen.

Prijs-kwaliteitsverhouding

277 m² woongenot voor een prikkie. Dat durven we wel te stellen. De vraagprijs van de kerk is namelijk € 495.000, wat omgerekend neerkomt op ‘slechts’ € 1.787 per vierkante meter.

Kerk