In de toch al oververhitte woningmarkt kiezen steeds meer mensen ervoor om uit de stad te verhuizen. Dat is in Japan niet anders. De Japanse autoriteiten willen de bevolkingsafname in Japanse regio’s terugdringen. Die migratie van de stad naar het platteland gaat volgens de regering echter niet snel genoeg, en dus krijgen gezinnen per kind 1 miljoen yen, omgerekend zo’n $ 7.500, als zij Tokio verlaten voor een plek buiten de stad.

Japanse overheid biedt $ 7.500 aan gezinnen als zij uit Tokio verhuizen

In Japan is bevolkingsafname al jaren een probleem. In 2018 kwamen er nog cijfers naar buiten dat de bevolking in vijf jaar tijd met liefst 1 miljoen was gekrompen. Nog altijd worden er in het Aziatische land te weinig kinderen geboren om die krimp af te remmen.

Bevolkingskrimp Japan

Bron: HLN

Het overgrote deel van de bevolking woont in de grote steden als Tokio, Osaka of Nagoya. Zo’n 35 miljoen van de 125 miljoen Japanners wonen in Tokio. Een probleem, aangezien de druk op ruimte en openbare diensten daar toeneemt. Die druk dient verlicht te worden, en dus betaalt de Japanse overheid zo’n $ 7.500 per kind onder 18 om Tokio uit te verhuizen. Dat is aanzienlijk meer dan het aanvankelijke bedrag van 300.000 yen, zo’n $ 2.272.

Beleidsmakers zijn van mening dat er meer gedaan moet worden om de bevolkingsdichtheid van Tokio te verlagen, en die van omringende regio’s juist te verhogen. Met het geld willen ze mensen aanmoedigen een nieuw leven in minder populaire regio’s op te bouwen. Om in aanmerking te komen voor de voordelen, moeten gezinnen daadwerkelijk verhuizen buiten het grotere gebied van Tokio. Dat zal voor sommigen betekenen dat ze de bergen in moeten.

Strenge criteria

Aan de vergoedingen hangen – logischerwijs – een aantal strenge criteria. Minimaal één van de gezinsleden moet werken bij een klein of middelgroot bedrijf in desbetreffende omgeving, op afstand met hun huidige baan doorgaan of een bedrijf aan huis starten. Naast de vergoeding, kunnen huishoudens ook in aanmerking komen voor 3 miljoen yen, zo’n $ 22.500, aan financiële steun om een bedrijf op te zetten.

Natuurlijk zullen er bij dergelijke acties altijd fraudeurs om de hoek komen kijken. Mensen die hopen een vergoeding te ontvangen om vervolgens direct naar de hoofdstad terug te keren komen bedrogen uit. Gezinnen moeten ten minste vijf jaar in hun nieuwe huis wonen en moet ten minste één lid van het huishouden werken of van plan zijn een nieuw bedrijf te openen. Degenen die vertrekken voordat er vijf jaar zijn verstreken, moeten het geld teruggeven. Ongeveer 1.300 gemeenten, ongeveer 80% van het totaal, hebben zich aangesloten bij de regeling.