Het zijn turbulente dagen voor wielerprof Mark Cavendish, uitkomend voor Astana Qazaqstan. De wielrenner werd in 2021, in het bijzijn van zijn vrouw en 3-jarige kind, overvallen en beroofd van twee peperdure Richard Mille-horloge. Echter bleef het gelukkig slechts bij materiële schade, want één van de overvallers bleef dreigen met een mes, zo blijkt uit de rechtszaak die vandaag van start ging.

Mark Cavendish en zijn gezin op brute wijze beroofd

Het incident vond plaats in de vroege ochtend van 27 november 2021. Enkele dagen na het traumatiserende voorval onthulde de 37-jarige een paar schokkende details. “Vroeg in de ochtend zijn vier gemaskerde en gewapende mannen bij ons binnen gedrongen toen wij lagen te slapen. De overvallers bedreigden mijn vrouw en kinderen en hebben mij gewelddadig aangepakt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Cavendish (@markcavendish)

Die klappen kwamen hard aan, want Cavendish was amper een paar dagen terug uit het ziekenhuis, nadat hij viel tijdens de wielerwedstrijd de Zesdaagse en naast een klaplong twee gebroken ribben opliep. Het stel lag nietsvermoedend in bed, tot ze een mannenstemmen waarnamen. Omdat Cavendish herstelende was van zijn blessure, besloot zijn vrouw, Peta Todd, polshoogte te nemen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Cavendish (@markcavendish)

Op dat moment dwongen de indringers de kamer binnen en werd Cavendish geïnstrueerd om het alarm uit te zetten. In the heat of the moment bleef Todd rationeel nadenken en verborg ze hun 3-jarige zoontje onder een deken. “Ze bedreigden ons met een mes, terwijl ze door onze bezittingen gingen. Daarbij hebben ze onder andere twee dure horloges gestolen, die ook van grote sentimentele waarde zijn”, vertelde de aangeslagen wielrenner.

Twee Richard Mille-horloges en een Louis Vuitton-koffer

Het blijkt nu dat de overvallers, onherkenbaar vanwege bivakmutsen, twee peperdure Richard Mille-horloges hebben buitgemaakt met een totale waarde van £ 700.000, omgerekend € 792.603. Ook werd er een Louis Vuitton-koffer meegenomen. Hoewel Cavendish en zijn vrouw drie indringers waarnamen, bleek op camerabeelden dat het om vier personen ging.

Twee verdachten staan terecht

Cavendish maakte de beroving destijds wereldkundig via Instagram en omschreef het als “een nachtmerrie” voor hem en zijn familie. De Britse politie zette een onderzoeksteam op de zaak en hebben enkele aanhoudingen verricht. Twee verdachten staan ondertussen terecht voor de overval, maar ontkennen steevast hun medeplichtigheid.

Echter is de openbaar aanklager zeker van zijn zaak. “Dit was een vooropgezet plan en een goed uitgevoerde overval op het huis van een bekend persoon, met als doel voorwerpen van waarde buit te maken. Het leidt geen twijfel dat de twee aanvallers geïnteresseerd waren in de horloges, want toen ze die eenmaal hadden verlieten ze de woning met weinig andere voorwerpen.” De rechtszaak zal ongeveer twee weken voortduren.