Met een lengte van 141 meter was Yas van oorsprong een Nederlands marinefregat. Het jacht werd in 1981 gebouwd door de Vlissingse scheepswerf de Koninklijke Schelde Groep, een bedrijf dat werd opgericht in 1875, en werd in eerste instantie HNLMS Piet Hein genoemd. Jaren later verving Pierrejean Design een groot deel van de bestaande structuur van het schip en dit is het eindresultaat daarvan.

Superjacht Yas is van Nederlandse makelij

Met een rijke historie, is hier het verhaal achter de realisatie van een van de meest innovatieve superjachten van vandaag de dag. Het omgebouwde superjacht is in eigendom van Hamdan bin Zayed al Nahayan, de vierde zoon van de oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten. Met een geschat vermogen van $ 1 miljard was de aankoop van Yas geen lastige opgave, ondanks de waarde van € 160 miljoen.

In totaal diende het schip meer dan twee decennia bij de Koninklijke Marine en werd ze ingeschat voor talloze internationale missies. In 1998 wisselde het schip voor het eerst van eigenaar en werd toen ingewijd aan de militaire dienst van VAE, waar het tot 2006 onder de naam Al Emarat werd ingezet.

Superjacht Yas

Zowel het interieur als het exterieur werd opnieuw vormgegeven door het de Parijs gevestigde Jacques Pierrejean, die zich bezighouden met het ontwerpen van privé- en commerciële vliegtuigen, jachten, architectuur en industrieel ontwerp, bij ADMShipyards in Abu Dhabi. Zijn team stipte de boot en herbouwde ‘m haast volledig met materialen als koolstofvezel. De verbouwing zorgde ervoor dat Yas in totaal 141 meter zou meten. Jacques Pierrejean legt uit: “We hebben voorgesteld om het achterste gedeelte van de boot met ongeveer 12 meter te verlengen, zodat we genoeg ruimte zouden hebben voor de buitenbar en het zwembad.”

Vermogen om maximaal 60 overnachtende gasten te huisvesten

Een speciaal kenmerk aan boord van Yas dat ze met geen ander superjacht op het water deelt, is haar vermogen om maximaal 60 gasten te huisvesten. Conventionele maritieme classificaties in het grote jachtsegment zouden niet toestaan ​​dat een schip van haar grootte zoveel passagiers vervoert, maar met een nieuwe jachtregel die door de eigenaar is opgesteld, kunnen jachten zoals Yas nu in Abu Dhabi worden gebouwd onder deze speciale voorschriften. Naast haar gasten is Yas ook de thuisbasis van maximaal 69 bemanningsleden. Het komt dus niet als een verassing dat Yas behoort tot de grootste motorjachten ter wereld.