E-foilen. Het is een relatief nieuwe sport en activiteit waarmee gebruikers over het water vliegen middels een elektrisch aangedreven ‘surfboard’. Hoewel dit principe al even bestaat, bewezen functioneel, lastig én amusant is, is de in Stockholm gevestigde botenbouwer Candela aan de haal gegaan met dit concept en de C-8, een draagvleugelboot met ‘revolutionaire hydrofoiling technologie’, tentoongesteld op de CES 2023 in Las Vegas.

“In plaats van tegen de golven te botsen, vliegt de C-8 eroverheen”

Candela is gespecialiseerd in het bouwen van elektrische draagvleugelboten. Dat laten ze al zien sinds de oprichting in 2014. Het bedrijf ontstond in Zweden, net als Polestar, een autofabrikant en het performancemerk van Volvo Car Corporation. De tweede Zweedse bedrijven werkte samen aan deze ‘vliegende’ C-8. Dit volledig elektrische model zweeft als het ware over het water en is uitgerust met een batterijpakket (69 kWh) uit de Polestar 2 Standard Range.

De ‘premium cruiser’ is volledig gemaakt van koolstofvezel, 8,5 meter lang en beschikt over talloze voorzieningen: een grote, comfortabele cockpit met zitplaatsen voor acht personen, een grote zonnebank, een ruime voorhut met een bed voor twee volwassenen en twee kinderen. “Golven tot 1,2 meter gaan net onder de romp door. De draagvleugelboten worden constant en automatisch aangepast door de Flight Controller aan boord, om onder alle weersomstandigheden een buitengewoon stabiele rit te behouden”, aldus Candela Electric Boats.

Volgens Candela en Polestar verbruik het maar liefst 80% minder energie dan vergelijkbare boten van concurrerende bouwers. Met de 69-kWh batterij van Polestar moet de Candela C-8 zo’n 57 zeemijlen (105 kilometer) ver komen en de maximale snelheid ligt rond de 40 kilometer per uur – ofwel 22 knopen.

De prijs van de Candela C-8

Het Zweeds merk heeft een duidelijk doelstelling. Ze willen dit soort elektrische boten op grote schaal gaan bouwen en jaarlijks 400 eenheden produceren. Echter zijn ze nog niet zover, waardoor de prijs vooralsnog fors is. De vanafprijs is namelijk  € 290.000. Wie nu bestelt, kan zijn Candela C-8 in het tweede kwartaal van 2024 verwachten. “Zo moeten boten er in de toekomst uitzien”, meent Gustav Hasselskog, CEO van Candela.