Niemand heeft zin om belasting te betalen, maar het is één van de factoren die onze samenleving draaiende houdt. De meningen daarover verschillen echter nogal en niet iedereen die werkzaam is bij de Belastingdienst gaat eerlijk te werk. Een ambtenaar van de Belastingdienst is namelijk schuldig bevonden van het lekken van informatie bij criminelen en tijdens een huiszoeking trof de politie € 920.000 aan contanten aan in zijn keuken.

Het geld zat verstopt achter de plinten van zijn keukenkastjes

Het geld zat verstopt in vijf kistjes –  in drie tassen – verborgen achter de plinten van zijn keukenkastjes. Uiteraard geen zuivere koffie en het  Openbaar Ministerie sleepte de ambtenaar voor de rechter op verdenking van witwassen én computervredebreuk. Volgens het OvJ gaat het laatstgenoemde om een groot aantal bevragingen over een langere periode voor “personen die diep in het criminele milieu” zitten.

De man, een 54-jarige was al sinds 2007 werkzaam als ambtenaar en heeft in datzelfde jaar de verklaring tot geheimhoudingsverplichting ondertekend, maar in februari 2022 kwam de politie tot de conclusie dat de man informatie had opgevraagd en dat gedeeld had met personen uit het criminele circuit.

Echter heeft de man zich op één van de twee feiten onschuldig laten verklaren door zijn verdediging. “De raadsvrouw heeft vrijspraak bepleit voor feit 1 (witwassen) omdat verdachte niet wist dat het onder zijn keukenblok aangetroffen geld daar lag”, staat in de uitspraak die op 17 januari werd gedaan.

Uit onderzoek naar de persoon is het vermoeden ontstaan dat de verachte geïnstrueerd is door personen afkomstig uit een criminele organisatie die zich “bezighoudt met internationale handel van verdovende middelen en witwassen”. De verdachte heeft verklaard dat hij alle namen die in het onderzoek zijn genoemd niet kent en zei hij dat iemand anders mogelijk op zijn computer – met zijn gebruikersnaam en wachtwoord heeft ingelogd – en de bevragingen heeft verricht.

Taakstraf van 180 uur voor louche medewerker Belastingdienst

Wegens onvoldoende bewijs heeft de OvJ de verdenking van witwassen laten vallen en hem daarvan vrijgesproken. Wel is er een “ernstig vermoeden dat het geld van misdrijf afkomstig is”. ” Op basis van de bewezen geachte feiten wilde het OM hem een gevangenisstraf opleggen van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren, maar zover is het niet gekomen.

De verdachte zou nogal geschrokken zijn door de situatie en dit heeft effect op zijn “psychosociaal functioneren”, waaronder stress en slaapproblemen. Daar heeft de rechtbank onder meer rekening mee gehouden. Mede hierdoor is de OvJ overgegaan op een oplegging van een taakstraf van 180 uren, met aftrek van voorarrest. En uiteraard is de € 920.000 aan contanten geconfisqueerd.

Lees hier de volledige uitspraak.