Royston Drenthe heeft ongetwijfeld een van de meest opvallende carrières achter de rug van alle Nederlanders. Hij schopte het zelf tot Real Madrid, waar hij indertijd samen Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij speelde. Goede kwaliteiten op een voetbalveld staan echter niet garant voor ondernemerskwaliteiten en een visie daarin.

Royston Drenthe heeft geen spijt van zijn carrière

Onder bondscoach Foppe de Haan werd Jong Oranje in 2007 op het EK voor het tweede jaar oprij kampioen. Wie was de speler van het toernooi? Juist, ja. Royston Drenthe. Een transfer volgende. Real Madrid betaalde € 13 miljoen om de pas 20-jarige over te nemen van de Rotterdamse voetbalclub.

Hoewel de beginperiode succesvol verliep, was het snel klaar met het Spaanse avontuur. Mede vanwege een slechte verstandhouding met de toenmalige coach, José Mourinho, kon hij vertrekken. Ondanks dat het gauw afgelopen was, heeft de Nederlander absoluut geen spijt van zijn beslissing.  “Het is once in a lifetime, weet je. Ik heb mij ontwikkeld als mens en mijn salaris was goed, daar mocht ik zeker niet over klagen.”

Een jongvolwassen die ineens in de spotlights staat en € 1,1 miljoen op zijn bankrekening gestort ziet krijgen is uiteraard gedoemd om te falen. Vrijwel meteen kocht hij twee auto’s: een Porsche Cayenne Magnum en een Audi Q7. Die laatstgenoemde zou twee weker later in de prak rijden tegen een politieauto, terwijl hij in beschonken toestand op weg naar een discotheek. Gezien zijn status als Real Madrid-speler zaten hier geen gevolgen aan verbonden.

Na allerlei Europese clubs te hebben doorlopen, van Turkije tot Rusland, keerde Drenthe uiteindelijk terug in Nederland. Na een korte onderbreking van zijn carrière kwam hij via amateurvoetbalvereniging Xerxes en Sparta Rotterdam bij Kozakken Boys terecht. In 2021 besloot hij toch terug te keren naar Spanje en momenteel komt hij uit voor Real Murcia, op het derde niveau van het Spaanse voetbal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Royston Ricky Drenthe 10 (@roya2faces)

Halve ton verloren aan knakworstbekers

Tijdens zijn voetbalcarrière heeft hij nog tijd over voor andere dingen. Zo is hij te zien in het derde seizoen van Mocro Maffia, maakt hij rapnummers (onder de naam Roya2Faces maakt hij bijvoorbeeld een nummer met Ryan Babel) én probeert hij hier en daar geld te investeren. Echter is dat niet altijd een daverend succes. In het radioprogramma De Nieuws BV van NPO Radio 1 werd hem gevraagd naar zijn investering in Cookeasy, speciale bekers waarin knakworsten mee opgewarmd kunnen worden.

“Dat kan ik me zeker herinneren”, reageert Drenthe met een ogenschijnlijke grijns op zijn gezicht. “Als je er een wilt hebben, dan hebben we er nog wel een paar liggen hoor. Dan stuur ik het op.” Hij had geen idee waar hij voor getekend had en verloor door de investering zo’n halve ton en stonden (of staan) er in een Spaanse loods allerlei ‘knakworstbekers’ weg te rotten.

Blijkbaar was dit niet de enige foute keuze, want in 2020 verklaarde een rechtbank in Breda hem failliet. Ondertussen lijkt hij de draad weer te hebben opgepakt. Wellicht keert hij binnenkort terug naar Nederland, want het AD schrijft dat Drenthe mogelijk terug zal keren bij Kozakken Boys.

Op zoek naar een investering die wel goed kan uitpakken? Dit Amsterdamse horlogebedrijf biedt een investeringsmogelijkheid aan vanaf € 1.000!