Wederom is er een spectaculaire ontdekking gedaan tijdens het programma Tussen Kunst en Kitsch. Ditmaal betreft een Delftsblauwe schotel met een doorsnede van 34 centimeter die, ondanks de opgelopen schade door de jaren heen, een heus fortuin waard blijkt te zijn.

Schotel blijkt tienduizenden euro’s waard te zijn

Een man nam het voorwerp mee naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede waar de opnames plaatsvonden. Daar vertelde hij aan de gasten en de expert dat hij de schotel zo’n 30 jaar geleden uit een nalatenschap had verweven. “Ik wist eerst niet wat ik met de schotel moest, dus toen heb ik hem maar geruild met vrienden. Jaren later kwam ik bij mensen thuis om een aantal Delftse borden te kopen en daar zat dit exemplaar opnieuw bij.”

Omdat het voorwerp, waarop een rots met bloemen, een eend en een vogel is te zien, schade op had gelopen, kreeg het geen mooi plekje in het interieur van zijn huis, maar zat het al jaren verstopt in een kartonnen doos. Eeuwig zonde, durven we te stellen. Dat kan taxateur Robert Aronson vast bevestigen. Niet voor niets omschrijft hij het als “de Rembrandt onder het Delfts aardewerk” en een “droom die uitkomt”.

Volgens de kunstexpert is het beeld ergens rond 1670 gemaakt door Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. Daar is weinig van bekend, alleen dat er naar schatting hooguit 50 gemerkte stukken Delfts aardewerk van hem zijn.

Beschadigingen zijn te repareren

Meestal verliezen kunstobjecten met beschadigingen drastisch hun waarde, maar volgens Aronson is dit een uitzondering. “Het is net zoiets dat als je een Rembrandt ontdekt en zegt ‘er zit een vlekje op’. Dat vlekje zie je niet meer, het is een Rembrandt die je ontdekt. Dat is eigenlijk hier ook het geval.” Bovendien is het nog mogelijk om de Delftsblauwe schotel te restaureren.

Maar uiteindelijk komen we aan bij het punt waar iedereen op zit te wachten: de waardeschatting. “Zit u stevig”, zegt hij. “Ik zou zelfs in deze situatie met droge ogen durven zeggen dat dit € 30.000 waard is. Dan is het even stil en zegt de eigenaar: “Dit had ik echt niet verwacht. Dat is veel.”

Zie het fragment uit Tussen Kunst en Kitsch hieronder.