In de zomer van afgelopen jaar arresteerde de Nederlandse autoriteiten Alexey Pertsev, een 29-jarige man uit Amstelveen. Hij wordt gezien als de ontwikkelaar van de door de VS gesanctioneerde cryptoservice Tornado Cash en alsmede verdacht van het witwassen van miljarden, mogelijk gekoppeld aan de financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens.

Hoewel hij al drie maanden in voorarrest zit, is er nog geen aanklacht verricht. Mede doordat de rechter bang is dat hij na zijn vrijlating Nederland zal ontvluchten en zal verdwijnen.

In Nederland woonachtige Rus opgepakt wegens witwassen

Het OM verdenkt de jonge ICT’er ervan direct betrokken te zijn bij het witwassen van astronomische bedragen en mogelijk het financieren van Noord-Koreaanse oorlogswapens. Pertsev, een geboren Rus die met zijn vrouw emigreerde naar Nederland, ontwikkelde de software van Tornado Cash, een “mixer” die de herkomst van cryptomunten (Ethereum) verhult en vooral wordt gebruikt door personen die hun anonimiteit hoog in het vaandel hebben staan.

Volgens justitie werd er sinds 2019 in totaal € 7 miljard aan cryptomunten door elkaar gehusseld, waar € 1 miljard aan verdiend is middels een illegale constructie. Onder de gebruikers bevonden zich onder andere criminele hackers die miljoenen aan cryptomunten hadden gestolen.

Alexej P. zit sinds augustus 2022 vast en wordt beschuldigd van betrokkenheid, maar zijn advocaat vindt dat klinklare onzin, terwijl ook vanuit de cryptowereld de nodige kritiek luidt. De jonge Rus zou alleen als ontwikkelaar hebben geholpen met Tornado Cash, en niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het geld dat erdoorheen stroomde. “Die mixer werkte daarna zelfstandig en iedereen kon er gebruik van maken. Het is niet zo dat mijn cliënt er nog bij betrokken was”, zei zijn advocaat Keith Cheng.

Financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens

Maar volgens het Openbaar Ministerie was P. wel degelijk nauw betrokken bij Tornado Cash, want hij zou er flink aan hebben verdiend. Hij reed nota bene rond in een Porsche. De zaak wordt nog gecompliceerder doordat er serieuze aanwijzingen zijn dat het witgewassen geld is gebruikt voor de financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens.

Het bedrijf zou het bedrijf een rol spelen in “gestolen assets door een hacker groep uit Noord-Korea” genaamd Lazarus. Dit collectief zou geleid worden de regering van Noord-Korea en heeft sinds 2010 verscheidene cyberaanvallen gepleegd.

Of Pertsev nu schuldig is of niet, zijn verhaal laat zien dat de donkere kanten van de cryptowereld en de gevolgen van het witwassen van geld nog steeds een serieuze bedreiging vormen voor de veiligheid van ons allemaal. Op 21 april zal volgende hoorzitting plaatsvinden, dus tot die tijd moeten we met deze informatie genoegen nemen.