Harvey Schwartz bekleedde een topfunctie bij investeringsbank Goldman Sachs, maar heeft de overstap gemaakt naar The Carlyle Group, één van de grootste ’s werelds grootste internationale, particuliere private-equity-investeringsmaatschappijen: ze beheren naar eigen zeggen zo’n $ 369 miljard. Schwartz zal daar aan de slag gaan als Chief Executive Officer (CEO) en hij wordt in een klap één van de bestbetaalde werknemers op Wall Street ooit. Over een periode van vijf jaar zal hij maar liefst $ 180 miljoen gaan opstrijken.

Nieuwe Wall Street-CEO gaat $ 180 miljoen verdienen

Schawartz trad in 1997 in dienst bij Goldman Sachs om vervolgens in 2018 met pensioen te gaan. Zo goed werd hij dus betaald. Hij had daar diverse leidinggevende functies, maar toch begon het te jeuken en zal hij binnenkort met de financiële scepter zwaaien bij The Carlyle Group.

De 58-jarige wordt dé man om het bedrijf te “stabiliseren na een periode van onzekerheid over het leiderschap en het bepalen van de strategie”, schrijft de Financial Times. Het bedrijf zocht al ruim een halfjaar naar een nieuwe CEO, maar de zoektocht kan tot een halt geroepen, want op 15 februari zal Schwartz in zijn functie treden.

“De raad van bestuur heeft unaniem ingestemd met de benoeming van Harvey Schwartz tot CEO”, schrijft het bedrijf in een verklaring. “Met een carrière van meer dan 35 jaar in de branche, brengt dhr. Schwartz uitgebreide ervaring mee in het leiden en uitbreiden van een breed scala van grote, winstgevende bedrijven, evenals een diepgaand begrip van de wereldwijde kapitaalmarkten en de behoeften van klanten.”

De functie kwam vrij nadat de voormalige CEO, Kewsong Lee, werd ontslagen in de zomer van afgelopen jaar. Indertijd vonden er gesprekken plaats over een nieuw nieuw contract, maar de beide partijen kwamen er niet uit, wat leidde tot zijn abrupte vertrek.

Jarenlange ervaring met grote financiële operaties

Schwartz heeft decennia aan ervaring met het begeleiden van omvangrijke financiële operaties in snel veranderende tijden, dus alle ogen zijn op hem gericht. William Conway, mede-oprichter van Carlyle, kan in ieder geval niet wachten totdat Schwartz aan de slag gaat. “Ik zal beschikbaar zijn om Harvey op alle mogelijke manieren te helpen, maar ik ben er vast van overtuigd dat het beste wat ik kan doen, is hem – ondersteund door de rest van het team – het bedrijf te laten leiden en de juiste weg te laten bepalen om het bedrijf vooruit te helpen.